Meest recent

  Russisch oud-parlementslid vermoord in Kiev: Oekraïne beschuldigt Rusland van "staatsterrorisme"

  Er is een nieuwe opflakkering in het conflict tussen Rusland en Oekraïne. De aanleiding is de moord vanmorgen in Kiev op het vroegere Russische parlementslid Denis Voronenkov. Voronenkov vluchtte vorige naar Oekraïne en geeft momenteel advies aan de Oekraïense regering in de rechtszaak tegen Viktor Janoekovitsj, de voormalige pro-Russische president van Oekraïne.

  Voronenkov werd vanmorgen bij klaarlichte dag vermoord voor de deur van een hotel in Kiev. Het 45-jarige Russische parlementslid woonde sinds vorig jaar in Oekraïne en was onderweg naar een ontmoeting met een ander voormalig Russisch parlementslid, Ilja Ponomarev, toen hij werd neergeschoten. Ponomarev was overigens het enige lid van de Doema dat tegen de annexatie van de Krim door Rusland stemde.

  Voronenkov vluchtte vorig jaar samen met zijn vrouw, een operazangeres en eveneens parlementslid, naar buurland Oekraïne nadat de Russische regering hem op de lijst van gezochte misdadigers had gezet. Hij zou betrokken zijn geweest bij een vastgoedfraude voor een bedrag van vijf miljoen dollar.

  In een reactie noemde de Oekraïense president Petro Poroshenko de moord een daad van Russisch "staatsterrorisme". Het Kremlin kaatste meteen de bal terug en noemde de aantijgingen "absurd" en ontkent elke betrokkenheid bij de moord.

  Moordenaar overleden

  De man die Voronkev met een pistool neerschoot, werd zelf onmiddellijk onder vuur genomen door de bodyguard van de Russische politicus. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht en is daar intussen overleden, bevestigt de politie.