Russisch oud-parlementslid vermoord in Kiev: Oekraïne beschuldigt Rusland van "staatsterrorisme"

Er is een nieuwe opflakkering in het conflict tussen Rusland en Oekraïne. De aanleiding is de moord vanmorgen in Kiev op het vroegere Russische parlementslid Denis Voronenkov. Voronenkov vluchtte vorig jaar naar Oekraïne en geeft momenteel advies aan de Oekraïense regering in de rechtszaak tegen Viktor Janoekovitsj, de voormalige pro-Russische president van Oekraïne.

Voronenkov werd vanmorgen bij klaarlichte dag vermoord voor de deur van een hotel in Kiev. Het 45-jarige Russische parlementslid woonde sinds vorig jaar in Oekraïne en was onderweg naar een ontmoeting met een ander voormalig Russisch parlementslid, Ilja Ponomarev, toen hij werd neergeschoten.

Interessant is dat Ponomarev het enige lid van de Doema was dat in 2014 tegen de annexatie van de Krim door Rusland stemde. Voronenkov had zich uitgesproken tegen de aanhechting, maar stemde uiteindelijk wel voor.

Voronenkov nam vorig jaar samen met zijn vrouw, een operazangeres en eveneens parlementslid, de wijk naar buurland Oekraïne nadat de Russische regering hem op de lijst van gezochte misdadigers had gezet. Hij wordt door het Russische gerecht verdacht van betrokkenheid bij een grote vastgoedfraude.

Alle blikken richten zich op Moskou

Sinds hij in Oekraïne verbleef, hielp hij de regering daar bij het opzetten van een rechtszaak wegens verraad tegen de vroegere Oekraïense president Viktor Janoekovitsj. Die laatste vluchtte in februari 2014 naar Rusland nadat hij na wekenlange volksprotesten op het Maidanplein gedwongen werd om af te treden.

In een reactie noemde de Oekraïense president Petro Poroshenko de moord een daad van Russisch "staatsterrorisme". "Het is geen toeval dat Voronenkov neergeschoten is op dezelfde dag dat een munitiedepot op een Oekraïense militaire basis de lucht is ingevlogen." Het Kremlin kaatste meteen de bal terug en noemde de aantijgingen "absurd" en ontkent elke betrokkenheid bij de moord.

"Typische show-executie"

In Oekraïne zelf wordt maar weinig geloof gehecht aan die verklaringen. Ilja Ponomarev schreef meteen na de aanslag op Facebook dat het verband voor de hand ligt. "Ik heb gezegd dat Voronenkov geen crimineel was, maar een dodelijk gevaarlijke onderzoeker voor Russische gezagsplegers."

Ook de Oekraïense procureur-generaal ziet de hand van het Kremlin in de afrekening. "Voronenkov had de onderzoekers uiterst interessante informatie bezorgd voor de rechtszaak. Dit was een typisch voorbeeldexecutie van een getuige door het Kremlin."

Moordenaar overleden

De man die Voronkev met een pistool neerschoot, werd zelf onmiddellijk onder vuur genomen door de bodyguard van de Russische politicus. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht en is daar intussen overleden, bevestigt de politie.

Meest gelezen