Schuurman: "Als we een vrij seksleven hadden, zouden we een stuk gelukkiger zijn"

Mensen horen zich niet te schamen over erotiek en seksualiteit. Dat heeft de Nederlandse actrice en presentator Katja Schuurman gezegd in "Van Gils & Gasten" bij de voorstelling van haar bundel erotische verhalen en gedichten uit de wereldliteratuur.

"Verboden vruchten." Zo heet de bundel erotische gedichten en verhalen die Schuurman heeft samengesteld in het licht van de boekenweek in Nederland. Ze heeft de teksten niet zelf geschreven, maar wel geplukt uit het werk van haar favoriete auteurs en van auteurs die de wereldliteratuur hebben beïnvloed. Ook een masturbatiescène uit de roman "De muze en het meisje" van de Vlaamse auteur Katrijn Van Bouwel heeft de bundel gehaald.

"Sommige fragmenten maken een mens hitsig, maar even goed zijn ze lyrisch, romantisch of ontroerend", zei Schuurman in "Van Gils & Gasten". "Hier moet de lezer niet opgewonden van geraken. Dit gaat voor mij over mijn liefde voor poëzie en literatuur, in dit geval erotische poëzie."

Ook Sarah Bettens zat bij Lieven Van Gils aan tafel, maar zij liet verstaan erotiek anders te benaderen. "Ik heb al wel eens erotiek in mijn songteksten gestopt, maar ik ga daarover niet specifiek zijn want ik heb kinderen", zei de zangeres van K's Choice. "Voor mij is erotiek privé. Ik kan makkelijk over emoties praten, weliswaar meer in beeldspraak dan rechtstreeks. Maar erotiek is iets dat ik niet wil prijsgeven. Ik vind het wel leuk om te lezen."

"Mijn ouders zijn 50 jaar samen en hebben een ontzettend goed seksleven"

Schuurman toonde respect voor de visie van Bettens op erotiek, maar leek die tegelijk te betreuren. "We praten wat lacherig of met gêne over erotiek en dat vind ik ontzettend zonde. Erotiek en de liefde bedrijven zijn toch van de mooiste dingen die de natuur heeft uitgevonden?"

"Mijn ouders zijn 50 jaar heel gelukkig samen en hebben een ontzettend goed seksleven", ging ze voort. "Recent vertelden ze me dat hun seksleven de voorbije 20 jaar zelf beter was dan tijdens de eerste 30 jaar. Ik vind dat heel fijn om te horen. Ik weet dat veel kinderen niks van dit soort dingen over hun ouders willen horen, maar het maakt me hartstikke gelukkig. Ik denk dat we allemaal een stuk gelukkiger zouden zijn als we een vrij seksleven hadden."

Meest gelezen