Video player inladen...

Tom Van de Weghe: "Zonder problemen kon ik in Slovakije een gedeactiveerde kalasjnikov kopen"

Na de aanslagen in Parijs heeft de Europese Unie strengere richtlijnen uitgevaardigd voor vuurwapens. Ook voor de "gedeactiveerde wapens", wapens die onbruikbaar gemaakt zijn en vrij verkocht mogen worden. VRT-journalist Tom Van de Weghe trok op onderzoek naar Slovakije. "Zonder problemen kon ik daar een kalasjnikov uit 1985 kopen."

In het verleden zijn terroristen, waaronder die van de aanslagen in Parijs, er in geslaagd om de zogenoemde gedeactiveerde wapens opnieuw actief te maken. VRT-journalist Tom Van de Weghe trok op onderzoek naar Slovakije, waar verschillende terroristen zulke wapens gekocht hebben.

"Ik wilde vooral testen of het achterpoortje nog werkt, of je in Slovakije nog een gedeactiveerd wapen kan kopen en dat dan nadien weer schietensklaar kan laten maken door andere stukken te bestellen."

In Slovakije trok Van de Weghe met verborgen camera naar een winkel waar onder meer de wapens werden gekocht voor de aanslag op de joodse supermarkt twee jaar geleden in Parijs waarbij Amedy Coulibali vier mensen doodde.

Wat blijkt? Een wapen kopen, is daar een peulenschil, ondervindt Van de Weghe. Hij kon kiezen uit een ruim assortiment. "Zonder problemen kon ik daar een kalasjnikov uit 1985 kopen. Bij het wapen krijg ik ook een officieel certificaat waaruit blijkt dat het machinegeweer volgens de nieuwe Europese voorschriften onklaar gemaakt is."

Is het wapen goed gedeactiveerd?

De terugreis naar België verliep volgens Van de Weghe zonder noemenswaardige problemen.

De grote vraag is nu of hij met de kalasjnikov een potentieel moordwapen in handen had of niet? Met andere woorden: is het wapen goed gedeactiveerd of niet? Om dat te testen, is Van de Weghe zijn wapen gaan laten testen bij de proefbank van Luik, de enige officiële Belgische instantie die bevoegd is voor het deactiveren van wapens.

"De Luikse conclusie luidde dat Slovakije goed werk geleverd heeft. Het wapen was grondig onklaar gemaakt en het zou niet gemakkelijk zijn om het weer schietklaar te krijgen. Er is een pin in gesoldeerd en er zijn zes gaten geboord. Er is definitief niets meer te doen met het wapen."

In dit geval heeft de Europese wet haar deugdelijkheid bewezen, volgens Van de Weghe. Toch blijven er in Europa nog heel wat wapens in omloop die onvoldoende gedeactiveerd zijn en in handen van terroristen kunnen vallen. En Van de Weghe? Die heeft het wapen nog altijd, weliswaar in tientallen stukjes.

Meest gelezen