Meest recent

  Vakbond: "Geen evacuatieplan, personeel luchthaven weet niet wat het moet doen"

  De socialistische vakbond BTB vertelt hetzelfde verhaal als de medewerkster van Aviapartner, die kritiek had op de beveiliging op Brussels Airport. "Er is geen evacuatieplan en het personeel op de luchthaven weet niet wat het moet doen", zegt nu ook vakbondsvrouw Sandra Langenus (BTB).

  Danielle Iwens, die werkt op de incheckbalie van Aviapartner, getuigde gisteren in "22/03 - Eén jaar later" over de manier waarop ze de aanslag van een jaar geleden verwerkt. Maar opvallend: ze uitte ook kritiek op de beveiliging van het luchthavengebouw nu. Zo vertelde ze dat er in de 23 jaar dat ze al op Brussels Airport werkt, nog nooit een evacuatieoefening gehouden is. Ook nu nog zouden er nog geen evacuatieplannen of -punten zijn.

  Vakbonden op de luchthaven vertellen vanmorgen hetzelfde verhaal: er is geen plan en het personeel op Brussels Airport weet niet wat het moet doen. "Er is geen plan, laat staan dat men dat al eens heeft kunnen inoefenen. Mensen die nu op de luchthaven werken, weten totaal niet wat ze moeten doen bij incidenten, waar ze moeten gaan, er zijn geen verzamelpunten", zegt Sandra Langenus van de socialistische vakbond BTB aan VRT Nieuws.

  "Er is niks afgesproken of duidelijk gemaakt in het voorbije jaar sinds de aanslagen. Er is niks gedaan om het personeel op de luchthaven een geruststellend gevoel te geven of hen althans uit te leggen wat ze moeten doen als er nog eens iets zou gebeuren."

  De eindverantwoordelijke voor een evacuatieplan is Brussels Airport, maar ook de preventie-adviseurs van alle bedrijven op de luchthaven hebben er een aandeel in, vindt Langenus. "Eén bedrijf alleen kan niet instaan voor de veiligheid, dat moeten alle bedrijven samen doen. Wij hebben in de verschillende veiligheidscomités al van voor 22 maart 2016 gevraagd naar en gewezen op de nood van een evacuatieplan, maar we zien er geen evolutie in."

  Brussels Airport zal later vandaag reageren.