Weyts laat activiteiten van slachthuis in Tielt stilleggen na bezoek van inspectie

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) laat de vergunning intrekken van het slachthuis in Tielt. Dat ligt zwaar onder vuur door een filmpje van dierenrechtenorganisatie Animal Rights waarin te zien is hoe varkens in het slachthuis worden mishandeld en onverdoofd worden gekeeld. Eerder heeft supermarktketen Delhaize met onmiddellijke ingang de samenwerking met het Exportslachthuis stopgezet, één van de grootste varkensslachthuizen in ons land. Animal Rights gaat overigens een klacht tegen het bedrijf indienen.
AP2011
Archieffoto

Weyts heeft beslist om de activiteiten van het slachthuis te laten stilleggen na een bezoek van de inspectie. Die stuurde hij langs nadat beelden waren uitgelekt waarop personeel van het slachthuis varkens onwaardig behandelde voor ze te slachten.

In een reactie vanmorgen noemde Weyts de beelden "weerzinwekkend en een beschaafde samenleving totaal onwaardig."

"Systematisch probleem"

Een medewerker van Animal Rights heeft een maand lang undercover in het bedrijf gewerkt. Hij slaagde erin verschillende wantoestanden te filmen.

"We hebben vastgesteld dat de dieren herhaaldelijk geschopt en geslagen worden", aldus Nadine Lucas van Animal Rights. Ze worden aan de oren voortgesleurd, we zagen dieren die bij volle bewustzijn aan de slachthaken opgetakeld hingen, die dieren werden bij bewustzijn gekeeld. Het is een systematisch probleem", aldus nog Lucas.

Animal Rights gaat een klacht indienen tegen het bedrijf.

Directie "enorm geschokt" door de beelden

De directie van het slachthuis is naar eigen zeggen erg onder de indruk door de beelden en is een intern onderzoek gestart.

"Ik kan alleen maar zeggen dat wij als bedrijfsleiding enorm geschokt zijn en de beelden zeker niet ontkennen. Het is in geen geval goed te praten, maar we zijn gisterennamiddag een intern onderzoek gestart en we zullen uiteraard de nodige maatregelen nemen om dit in de toekomst te vermijden", zegt CEO Thomas De Roover.

Belgische federatie (FEBEV) verleent alle medewerking

De Federatie van het Belgisch Vlees (FEBEV) betreurt de gang van zaken in het Tieltse slachthuis, en verleent alle medewerking aan de bevoegde overheden om het onderzoek vlot te laten verlopen. "Het is bijzonder pijnlijk om te moeten vaststellen dat dierenwelzijn en normbesef voor een aantal personeelsleden in dit slachthuis van compleet ondergeschikt belang zijn."

Het West-Vlaamse slachthuis is een intern onderzoek gestart en FEBEV verleent daarin alle medewerking aan de bevoegde overheden. De federatie laat weten dat ze "verdere stappen zal nemen in het licht van dit incident". De leden van FEBEV vertegenwoordigen meer dan 90 procent van de Belgische omzet in de vleesindustrie.

"Wij betreuren dat door dergelijke toestanden het imago van een ganse sector besmeurd wordt", reageert Anne-Marie Vangeenberghe van de Boerenbond.

Volgens FEBEV zal er geen prijsstijging van het vlees volgen. Ze zegt ook dat er geen tekort aan varkensvlees zal zijn door de sluiting van het West-Vlaamse bedrijf, omdat dat hoofdzakelijk inzet op export. Ook de Boerenbond maakt zich geen zorgen. "Er is genoeg slachtcapaciteit in ons land voorzien om het uitvallen van een slachthuis op te vangen. Dat kan zijn door een brand, een infectie of in dit geval door een sluiting", zegt Ann-Marie Vangeenberghe.

Ook de varkenshouders moeten hun beesten niet langer bijhouden dan gewoonlijk. "Als de dieren slachtrijp zijn, moet de houder op zoek naar een ander slachthuis. Dat vraagt enkel wat reorganisatie."

Delhaize: "Dierenwelzijn is voor ons prioriteit"

Supermarktketen Delhaize heeft meteen de samenwerking met het slachthuis stopgezet. "Dierenwelzijn is voor ons een prioriteit bij het afsluiten van contracten. Als dat niet gerespecteerd wordt, dan is dat voor ons onaanvaardbaar", zegt woordvoerder Roel Dekelver.

Delhaize is een van de belangrijkste afnemers in Vlaanderen van het varkensslachthuis. Het vlees werd verkocht onder het label "Beter voor iedereen". 

Bekijk enkele beelden die Animal Rights kon bemachtigen (opgelet: schokkende beelden!)

Meest gelezen