"Alors on danse" en "Generation M" slepen Diversiteitstrofee in de wacht

VRT heeft vandaag voor het vijfde jaar op rij de Diversiteitstrofeeën uitgereikt, prijzen aan programmamakers die creatief omspringen met diversiteit. Onder meer "Generation M" en "Alors on danse" sleepten een trofee in de wacht.

In zes categorieën waren 24 intern en 6 extern gemaakte radio-, tv- en onlineprogramma's genomineerd. Een professionele jury, waarin GRIP vzw, de Vrouwenraad, Cavaria, het Minderhedenforum, de Vlaamse Ouderenraad en het Netwerk tegen armoede vertegenwoordigd zijn, bepaalde de winnaars. 

"Alors on danse" heeft de prijs voor de meeste creativiteit in de wacht gesleept. In het rapport prees de jury niet alleen presentator Ish, die als een "broodnodig rolmodel" omschreven wordt, maar ook het concept zelf. "Ook het concept charmeert de jury: mensen samenbrengen door dans, wat niet hetzelfde is als een dansprogramma. Een professionele danser en zijn team gaan naar bedrijven of verenigingen waar de groep niet vertrouwd is met choreografie. Zo moet iedereen uit zijn comfortzone treden, vrouwen en mannen, van verschillende leeftijden."

Alle winnaars

  • Digitale diversiteitstrofee: "Generation M" van MNM
  • Radioprijs: "Week van de toegankelijkheid" van "De inspecteur" op Radio 2
  • Televisieprijs: "Een kwestie van geluk"
  • Digitale toegankelijkheid: Sporza voetbal-app
  • Publieksprijs VRT-medewerkers: jongerenproject "Generation What"
  • Prijs voor de meeste creativiteit: "Alors on danse"

Streefcijfers diversiteit

De VRT heeft daarnaast naar jaarlijkse gewoonte de diversiteit op haar televisienetten gemeten. Het streefcijfer uit de beheersovereenkomst - minstens 33 procent vrouwen en 5 procent nieuwe Vlamingen op de televisie - werd voor het vijfde jaar op rij ruimschoots behaald. Van alle mensen die in 2016 het woord namen op de televisienetten van de VRT waren 37,4 procent vrouwen en 8 procent nieuwe Vlamingen. 

Tegen 2020 wil de openbare omroep op jaarlijkse basis 40 procent vrouwen en 7,5 procent nieuwe Vlamingen aan bod laten komen in haar televisieprogramma's. 

De aanwezigheid van personen met een zichtbare handicap op de VRT-televisienetten bedraagt op dit ogenblik 0,9 procent van de sprekers. Wat betreft handicap legt de Vlaamse overheid de VRT geen concrete streefcijfers op.

Meest gelezen