"De Wever heeft de angst aangewakkerd in plaats van gerust te stellen"

De Antwerpse oppositiepartijen zijn niet te spreken over de persconferentie die burgemeester Bart De Wever (N-VA) gisteren gaf samen met zijn korpschef. Dat gebeurde kort na de feiten, tegen het advies in van het Antwerpse en van het federale parket in.
Wouter Van Besien

De Wever zei achteraf dat hij de verantwoordelijkheid had om een geruststellende en feitelijke boodschap te communiceren. Maar volgens Groen heeft de burgemeester met de persconferentie de angst aangewakkerd in plaats van de Antwerpse bevolking gerust te stellen.

"Door een persconferentie te organiseren, legde De Wever zelf de link met terrorisme", vindt fractieleider Wouter Van Besien. "Burgers zijn terecht ongerust over mogelijke aanslagen, en net daarom moet je zeer doordacht met je communicatie omgaan".

Volgens Van Besien wilde De Wever zich vooral zelf profileren. "Het is zeer ongepast om zelf terrorisme te suggereren als daar geen zekerheid over is. Het is belangrijk om als burgemeester samen te werken met de andere veiligheidsdiensten, met het parket en niet uw eigen profilering daarop laten voorgaan".

(Lees verder onder de foto)

Ook de voorzitter van de Antwerpse SP.A, Tom Meeuws, vindt de persconferentie van De Wever onverantwoord. "De burgemeester heeft nagelaten om te doen wat veel burgemeesters wel op zo'n moment doen, dat is koelbloedig reageren, geen informatie geven als de puzzel nog niet gelegd is".

"De Wever heeft eigenlijk een middenvinger opgestoken naar de federale veiligheidsdiensten en bij terreurniveua 3 heeft hij nagelaten om verantwoordelijkheidsniveau 3 aan te houden. De angst bij de bevolking is door zijn persconferentie nog vergroot, want eigenlijk was er geen paniek op de Meir", zegt Meeuws.

Meest gelezen