"Demarche van Bart De Wever is opvallend en eigenaardig"

Heeft de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) zich bezondigd aan politieke recuperatie door gisteren een persconferentie te geven ondanks het advies van het parket om dat niet te doen? Of heeft hij gewoon zijn bevolking willen geruststellen in deze tijden van terreur waarin veiligheidsdiensten hyperalert zijn voor mogelijke aanslagen? Enkele politicologen geven hun kijk op de zaak aan onze redactie.

"Het antwoord is tweeledig", zegt Nicolas Bouteca van de UGent. "Enerzijds denk ik dat hij het voorval van gistermiddag inderdaad heeft willen gebruiken voor zijn eigen politieke marketing. Het is handig als je met zoiets voor de dag kunt komen als je je op veiligheid profileert: hij kan zo benadrukken dat zijn aanpak werkt. Anderzijds moet je ook toegeven dat het vandaag op zijn minst verdacht is als je met een auto over de Meir scheurt en ook nog eens wapens in je koffer blijkt te hebben."

Bart De Wever koos er gisteren voor om de bevolking in te lichten, ondanks het advies van het parket. Kwestie van het onderzoek niet te compromitteren. Omdat de persconferentie echter zo beknopt was, is het onderzoek niet in het gedrang gebracht. "Toch kan je het initiatief van De Wever op zijn minst opvallend en eigenaardig noemen", zegt Nicolas Bouteca. "Maar maak je geen illusies: andere politici zouden wellicht hetzelfde doen. Dit maakt deel uit van de moderne politiek: je tonen aan je volatiele kiespubliek." 

Maar heeft De Wever met zijn demarche niet ten onrechte het label terrorisme gekleefd op het incident van gistermiddag? Het parket stelt vandaag trouwens duidelijk dat het helemaal nog niet zeker is of de man inderdaad terroristische beweegredenen had? "Onder meer de Antwerpse oppositie gebruikt dit om De Wever in diskrediet te brengen. Er worden politieke spelletjes gespeeld aan beide kanten, al moet je wel toegeven dat De Wever hier begonnen is.

"Geen doelbewuste zet"

Bart Maddens van de KULeuven wil zich niet uitspreken over de gebeurtenissen van gistermiddag, maar focust op het opiniestuk van De Wever waarin die andermaal pleit voor een noodtoestand. Dat is gepubliceerd op de verjaardag van de aanslagen in Brussel en Zaventem, de dag vóór het incident in Antwerpen. "Ik zou niet zover gaan en het over een doelbewuste zet van De Wever hebben", zegt Maddens.

"Het is duidelijk dat de N-VA zwaar wil inzetten op het veiligheidsthema, nu het communautaire thema zo goed als van de baan is en de sociaal-economische thematiek iets lichter blijkt uit te vallen dan de partij zelf had gewild."

Bart Maddens kijkt vooruit. "Je kan niet ontkennen dat de N-VA aan het evolueren is en wil landen in het campagnethema voor de verkiezingen die stilaan dichterbij komen. En dat thema is veiligheid. Vergeet niet dat dit ook het thema was bij de verkiezingen in Nederland van vorige week."

Meest gelezen