"Noodtoestand mag geen nieuw normaal worden"

De discussie over de ideeën van Bart De Wever over de noodtoestand is al gevoerd binnen de regering en dat debat is gesloten. Dat zegt CD&V-voorzitter Wouter Beke in "Terzake". Hij had het ook over de gebeurtenissen van de afgelopen dagen in Antwerpen.

"Het is aan de burgemeester van Antwerpen om in te schatten waarom hij het advies van het federaal parket (om geen persconferentie te geven, nvdr) naast zich heeft neergelegd, maar toch gemeend heeft onmiddellijk te moeten communiceren", zegt Beke.

"Er is zenuwachtigheid en ik kan dat begrijpen, maar de vraag is dan hoe men daarop reageert. In Londen heeft men gezegd: keep calm and carry on, wij gaan daar niet op een overdreven manier op reageren. Als er informatie zou zijn die de handelingen van de burgemeester van Antwerpen rechtvaardigen, dan is het aan hem om daar duidelijkheid over te verschaffen.

Meer duidelijkheid verwacht Beke ook over het feit dat de verdachte autobestuurder de avond voor het incident al was opgepakt, maar weer werd vrijgelaten. "Waarom heeft men wanneer de man is opgepakt niet het onderzoek gedaan dat geleid heeft tot de vraag: zitten we hier met een potentiële terrorist?, zoals men daar de dag nadien wel over gecommuniceerd heeft", vraagt Beke zich af.

Noodtoestand

Bart De Wever heeft woensdag opnieuw een stevig pleidooi gehouden voor de mogelijkheid om de noodtoestand te kunnen uitroepen. Hij wil meer mogelijkheden om terreur hardhandig aan te pakken. Beke vond het moment, op de dag van de herdenking van de aanslagen vorig jaar, slecht gekozen.

"De slachtoffers van de aanslagen hebben woensdag de boodschap gebracht dat ze hun normale leven weer willen opnemen", zegt Beke, dat is het tegenovergestelde van het praten over een noodtoestand.

"We hebben al heel wat debatten gehad in de regering en in het parlement over de noodtoestand. Dat debat is gesloten. Het voorbije jaar heeft de regering al een hele batterij maatregelen genomen om de veiligheid te verhogen", zegt Beke. "Waar ik schrik voor heb is dat men van de noodtoestand een nieuw normaal maakt. Ik vind dat geen normale toestand en dat is ook uitdrukkelijk de keuze geweest van deze regering en deze meerderheid, inclusief de N-VA."

Artsen zonder grenzen

Beke sprak zich ook uit over de rel tussen staatssecretaris Theo Francken en Artsen zonder Grenzen. Francken noemde de ngo mensensmokkelaars, al nam hij die woorden later wel terug.

"Ik heb liever Artsen zonder Grenzen dan een staatssecretaris zonder grenzen", zegt Beke. "Ik heb altijd geleerd dat artsen er zijn om mensen in nood te helpen, het is aan anderen om dan te kijken hoe daar mee moet worden omgegaan. Ik vond dat dus bijzonder jammer ten aanzien van die organisatie waar zoveel engagement zit, om daar het etiket mensensmokkelaar op te kleven", besluit Beke.

Meest gelezen