Animal Rights, vreedzame ecostrijders

De undercoverbeelden die dierenwelzijnsorganisatie Animal Rights maakte in het slachthuis van Tielt maakten gisteren zo'n verpletterende indruk dat een grote supermarktketen stante pede besliste om de samenwerking met het bedrijf stop te zetten. Een portret van een organisatie met een heel nuchtere insteek. "Wil je de wereld veranderen, begin dan bij jezelf."
AP2011

Animal Rights, de kans is groot dat u er voor gisteren nog nooit van gehoord had. De organisatie bestaat nochtans al enkele jaren. Sinds 2009 om precies te zijn, toen de Nederlander Robert Molenaar een actiegroep uit de grond stampte tegen proeven op dieren.

Hoewel stampen. De stichting wijst vanaf dag één elke vorm van geweld en intimidatie af. Animal Rights ijvert voor dierenrechten, maar doet dat naar eigen zeggen op een mensvriendelijke manier, met respect voor mede- en tegenstanders.

Gandhi

Voor haar adagio “be the change that you wish to see in the world” vond Animal Rights inspiratie bij Gandhi. "Maar dat heeft niets met zweverigheid te maken", benadrukt Benoit Van den Broeck, campagneleider bij Animal Rights Vlaanderen. "We zijn net als Ghandi pacifisten. Ook wij vinden dat de verandering van de maatschappij van binnenuit moet komen."

"Los daarvan zijn we vooral een moderne organisatie", vervolgt Van den Broeck "We maken vaak gebruik van sociale media. De reden is simpel: we krijgen niet altijd even makkelijk aandacht in de traditionele media. Dierenmishandeling is nu eenmaal geen populair thema."

Volledig plantaardig

Overigens, bij Animal Rights kun je niet een beetje voor dierenrechten, lees: een beetje vegetarisch zijn. Van de medewerkers wordt verwacht dat ze veganist zijn, en dus geen dierlijke producten of de afgeleiden daarvan consumeren.

"Dat is eigenlijk logisch", stelt Van den Broeck. "Vlees eten is niet alleen slecht voor de dieren zelf, het is bewezen dat te veel vlees eten slecht kan zijn voor de gezondheid én het is ook nog eens slecht voor het klimaat."

Hij wijst erop dat veganisme ook steeds meer aan populariteit wint. "Het zit echt in de lift. In Londen is vijf procent van de jongeren veganist, steeds meer mensen keren zich af van het eten van vlees."

Samenwerking met Gaia

Sinds de oprichting in 2009 werd het actieterrein van Animal Rights stap voor stap uitgebreid. Er kwamen acties tegen bont, maar bv. ook tegen de manier waarop de Nederlandse provincie Zuid-Holland wilde ganzen uit de weg ruimde.

Bij ons is de organisatie nog maar twee jaar actief en heeft ze een paar honderd leden. Animal Rights voerde hier onder meer actie tegen nertskwekerijen in Laarne en Langemark. Die laatste actie, in samenwerking met Gaia en andere organisaties, resulteerde in een petitie van 40.000 handtekeningen die werd afgeleverd bij Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). "Er is geen concurrentie tussen de dierenrechtenorganisaties", zegt Van den Broeck daarover. "Wij werken gewoon samen."

Verborgen camera

Animal Rights gaat vaak undercover. "Noodgedwongen", stelt Van den Broeck. "Slachthuizen en andere dieruitbuitende industrieën zijn afgesloten bedrijven. Het zijn lucratieve industrieën die niet van pottenkijkers houden en als de dood zijn voor beeldmateriaal."

"De enige manier om daarop de aandacht te vestigen is door een camera te gebruiken. Vergelijk het een beetje met onderzoeksjournalistiek", klinkt het.

De gebruikte methodes mogen dan wel confronterend zijn, maar ze leveren de organisatie wel nieuwe leden op. "Sinds gisteren hebben we een stortvloed van reacties gekregen."

Meest gelezen