Björn Soenens: "Falen Trumpcare is enorme afgang voor Trump"

De Amerikaanse president Donald Trump lijdt groot gezichtsverlies nu hij zijn lang beloofde gezondheidswet heeft teruggetrokken omdat hij geen meerderheid in het Huis van Afgevaardigden kon vinden. Dat zegt VRT-correspondent in de VS Björn Soenens.

Obamacare afschaffen en door een nieuwe wet over gezondheidszorg vervangen: het is al jaren de vurige wens van veel Republikeinen in de VS en het was een van de stokpaardjes tijdens de kiescampagne van Trump.

Tegen alle beloftes in, komt van die nieuwe wet voorlopig niks in huis nu Trump zijn eigen gezondheidswet heeft ingetrokken. Hij deed dat vlak voor de stemming die om 20.30 uur onze tijd in het Huis van Afgevaardigden had moeten plaatsvinden. Hoewel de Republikeinen dat Huis domineren, wist Trump geen meerderheid achter zijn wet te scharen.

Volgens Björn Soenens is dat een grote afgang voor Trump. "Opnieuw kan hij dit niet van zijn to do-lijst afvinken", zegt hij. "Na een afgewezen inreisverbod, krijgt hij er ook Trumpcare niet door. Hij is op een muur in zijn eigen partij gebotst. Het gevolg is een pijnlijke vernedering, zo vroeg in zijn presidentschap. Voor een zakenman die er prat op gaat goeie deals af te sluiten, is dit een blamage."

"Het ordewoord in het Witte Huis is nu move on. Trump plaatst nu belastingverlagingen op de agenda, maar dat is eigenlijk maar mogelijk indien Obamacare was verdwenen. Daarom hoopt hij nu dat Obamacare zo snel mogelijk ontploft."

"Trump wil nu business as usual, maar ik denk dat we zijn tweets de komende uren in de gaten moeten houden."

Meest gelezen