Britse politie doet twee "belangrijke" arrestaties, meer details over dader

In het Verenigd Koninkrijk heeft de politie twee nieuwe "belangrijke" arrestaties verricht in het onderzoek naar de dodelijke aanslag in Londen. Dat brengt het totaal op negen verdachten die in de cel zitten. Intussen raken steeds meer details bekend over de gedode dader. Het blijkt om een bekeerde Brit te gaan die werd geboren als Adrian Russell Ajao.
De dader werd doodgeschoten

De twee nieuwe arrestaties gebeurden eerder vandaag in de regio West Midlands en in het noordwesten van Engeland. Volgens de politie gaat het om "belangrijke arrestaties". Gisteren werden al acht mensen opgepakt, vooral in Birmingham en Londen, maar intussen werd een vrouw onder voorwaarden vrijgelaten. Dat maakt dat er momenteel negen mensen in de cel zitten voor de aanslag in Londen.

Het onderzoek draait op volle toeren. De speurders gaan momenteel door een "enorme hoeveelheid" aan computerdata en pluizen 2.500 items uit die werden verzameld tijdens de verschillende huiszoekingen. Daarnaast staat de politie ook in contact met liefst 3.500 getuigen van de aanslag en werden honderden videobeelden geüpload op het onlineplatform van de politie. 

Hotel in Brighton

Intussen hebben de Britse autoriteiten de naam van de dader geüpdatet. Khalid Masood werd op kerstdag 1964 geboren als Adrian Russell Ajao, in het Engelse graafschap Kent. Tussen 1983 en 2003 werd hij verschillende keren veroordeeld voor geweldpleging, verstoring van de orde en verboden wapenbezit. De man gebruikte verschillende namen en aliassen.

De man - een vader van drie - bekeerde zich uiteindelijk tot de islam en veranderde zijn naam in Khalid Masood. Volgens Britse media verbleef hij midden de jaren 2000 een tijdje in Saudi-Arabië. Meest recent woonde de man in Birmingham, een stad die bekend staat als een bolwerk voor jihadisten. De Britse veiligheidsdiensten hebben Masood in het verleden al gevolgd, maar op het moment van de aanslag eergisteren liep er geen onderzoek voor terrorisme tegen hem.

De avond voor hij toesloeg in Londen, verbleef de dader in een hotel in Brighton. Volgens de uitbater gedroeg hij zich "vriendelijk en zelfs vriendelijk". "We hebben zo'n tien minuten staan praten over zijn achtergrond en over zijn zieke vader." Masood deed geen enkele moeite om zijn identiteit te verbergen. 

Vier doden

Bij de aanslag in Londen vielen vier doden. De 48-jarige agent Keith Palmer,  een 43-jarige Britse moeder van twee kinderen, een Amerikaanse toerist en een 75-jarige man uit Londen. Daarnaast raakten ook ruim 30 mensen gewond. Zeker een persoon is nog in levensgevaar.

De dader zelf werd doodgeschoten tijdens de aanslag. Intussen bekijken de Britse autoriteiten of de beveiliging rond het parlementsgebouw in Londen moet worden opgeschroefd. Volgens Britse media werd de dader niet doodgeschoten door de aanwezige agenten, maar door een lijfwacht van een politicus. Toch willen de autoriteiten naar eigen zeggen van het parlement geen gesloten burcht maken.

Meest gelezen