Camera's in slachthuizen? "Naast dierenwelzijn is er ook welzijn van werknemers"

Camera's in slachthuizen kunnen wantoestanden in slachthuizen tegengaan. Dat zeggen dierenrechtenorganisaties na de undercoverbeelden die gisteren zijn opgedoken. Maar in dat voorstel ziet de privacycommissie toch enkele problemen. "Dit moet toch goed worden bekeken."
AP2011

Het varkensslachthuis van Tielt kwam gisteren behoorlijk onder vuur te liggen, nadat dierenrechtenorganisatie Animal Rights schokkende undercoverbeelden had uitgebracht. Op de beelden is te zien hoe varkens onverdoofd gekeeld en zwaar mishandeld worden. Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) noemde de praktijken al "weerzinwekkend" en liet de activiteiten er stilleggen. 

Camera's

Dierenrechtenorganisaties GAIA en Animal Rights kwamen gisteren al met het voorstel van camera's in slachthuizen op de proppen. Die moeten wantoestanden sneller aan het licht brengen. En ook kwaliteitslabel Certus onderschrijft die vraag vandaag in De Standaard. 

Die beelden moeten volgens de dierenrechtenorganisaties wel openbaar toegankelijk zijn. "Als je vlees eet, moet je weten hoe dat geproduceerd wordt. Zo kunnen ze zelf de keuze maken of ze willen bijdragen tot deze vorm van dierenleed", klinkt het bij Animal Rights. "Je moet de controle niet in de handen van de sector zelf leggen. Dat werkt niet."

Praktische problemen

Minister Weyts wil naar eigen zeggen "alles bestuderen in functie van meer dierenwelzijn". Maar wat de camera's betreft, stoot hij toch op praktische problemen. "Je kan niet alle hoeken van een slachthuis afdekken met camera's, want dat zijn vaak heel grote gebouwen", zegt hij in "Hautekiet". "Bovendien zou je daarmee ook moeten kunnen inzoomen, want letsels van dieren zie je niet altijd van ver."

Daarnaast moeten die beelden ook nog bekeken worden. "Quasi permanent moet daar iemand oog voor hebben. Ik vraag me af of het dan niet beter is om controles ter plaatse te doen met echte mensen in plaats van camera's."

Welzijn werknemers

De privacycommissie is niet bepaald enthousiast voor het voorstel. "Naast het dierenwelzijn is er ook het welzijn van de werknemers", zegt voorzitter Willem Debeuckelaere. "In het verleden zijn er nog al bedrijven geweest die permanente controles met camera's zijn gestart, maar daar kwam heel wat protest op van werknemers."

"Ik denk dat dit toch zeer zorgvuldig moet worden bekeken", besluit hij. "Niet enkel met de sector, maar ook met de mensen die in beeld zullen komen."

Meest gelezen