De Munt keert na twee jaar terug naar vernieuwde Muntschouwburg

Na twee jaar van omzwervingen is het eindelijk zover: de producties van de Munt keren in september terug naar de gerenoveerde Muntschouwburg, net op tijd voor het seizoen 2017-2018. Algemeen directeur en intendant Peter de Caluwe liet bij de voorstelling van het nieuwe seizoen weten dat de sleutels van het theater eind mei worden overhandigd en dat vervolgens gestart kan worden met de voorbereidingen voor het nieuwe theaterjaar dat op 5 september van start gaat. Op het programma staan onder meer twaalf opera's, waarvan vier nieuwe.
© ARCO / De Meester - www.belgaimage.be

Door de vertragingen bij de renovatiewerken aan de zaal en de toneeltoren van de Muntschouwburg keren er verschillende titels terug die eigenlijk voor het huidige seizoen waren aangekondigd, maar die uiteindelijk moesten uitgesteld worden.

Een eerste van vier nieuwe eigen producties is "Lucio Silla", een samenwerking met dirigent Antonello Mana-corda en regisseur Tobias Kratzer, voor wie dit project zijn Muntdebuut is. Andere producties zijn "Lohengrin", "Il Prigioniero & Das Gehehe" en "De wonderbaarlijke mandarijn" in combinatie met Hertog Blauwbaards Burcht.

Tijdens de eindejaarsperiode krijgt het publiek tenslotte - drie jaar na de première in Parijs - eindelijk Olivier Py's bekroonde versie van "Dialogue des Carmélites" te zien. Die laatstgenoemde opera van componist Francis Poulenc beleefde in 1959 zijn Brusselse première, maar keerde sindsdien nooit terug.

Naast opera's staan er als vanouds ook recitals, concerten en dansvoorstellingen op het uitgebreide programma. In de recitals en concerten wordt er een duidelijke link gelegd naar de operatitels en duikt een naam als Poulenc meermaals opnieuw op. Op de affiches van de dansvoorstellingen prijken enkele vaste waarden: Anne Teresa De Keersmaeker, Sasha Waltz en ook Alain Platel brengen op het podium van de Munt de Belgische première van hun nieuwste werk.

Meest gelezen