Meest recent

    De raaf slaat zijn vleugels opnieuw over Vlaanderen uit

    De jongste jaren komt de raaf steeds vaker voor in Vlaanderen. Dat meldt Natuurpunt. Lange tijd was het dier in onze contreien uitgestorven, maar nu duikt het tot 15 keer per jaar op in Limburg, Antwerpen en Vlaams-Brabant. Oost- en West-Vlaanderen hinken achterop.
    ©AlainGuerrier/HorizonFeatures/Leemage

    "Een discrete comeback." Zo omschrijft Natuurpunt de rentree die de raaf de jongste jaren in Vlaanderen maakt. Tot een halve eeuw geleden was het dier nog vrijwel uitgestorven in België. In 1865 was voor het laatst een broedend paar gespot in Bazel en in Wilrijk. Aan het begin van de 20e eeuw verdween de raaf ook in Wallonië.

    Tussen 1973 en 1980 zijn in Wallonië zo'n 50 jonge vogels uit Frankrijk uitgezet. Dat was nodig omdat de raaf geen trekvogel is en het anders nog tientallen jaren zou duren vooraleer hij vanzelf vanuit het zuiden zou komen opzetten.

    Tijdens de jaren 80 groeide de ravenpopulatie in het zuiden van het land zo gestaag aan. Aan het begin van de 21e eeuw telde Wallonië alweer 85 broedparen.

    In Vlaanderen liep het lang niet zo'n rotvaart. Tot 2008 kreeg Natuurpunt jaarlijks slechts een handvol waarnemingen binnen. Sindsdien zitten die wel in de lift, zeker na 2014. Jaarlijks duikt het dier nu tot 15 keer op in de provincies Limburg, Antwerpen en Vlaams-Brabant. West- en Oost-Vlaanderen hinken voorlopig achterop omdat uitgestrekte bosgebieden ontbreken.

    Mensenschuw

    "De raaf is lange tijd geviseerd", licht Gerald Driessens van Natuurpunt het nieuws toe aan deredactie.be. "Mensen scheerden het dier over dezelfde kam als andere kraaiachtigen zoals de kraai. Nochtans gedraagt het zich heel anders: het is mensenschuw en verkiest afgelegen gebieden. Met een grootte van 64 centimeter is het ook een stuk groter dan de kraai."

    "In tegenstelling tot wat veel mensen denken vormt de raaf geen bedreiging voor gewassen want het is een aaseter. Sowieso zal het dier nooit oververtegenwoordigd geraken want het heeft een groot territorium."