De volledige Odyssee op de planken: 12.000 verzen en 24 uur theater

Al eeuwenlang spreekt de Griekse held Odysseus tot de verbeelding. Vannacht wordt de volledige Odyssee voor de eerste keer in de geschiedenis in het Nederlands opgevoerd, een samenwerking tussen KVS en NTGent. Alle 12.000 verzen, goed voor 1.440 minuten ofwel 24 uur theatermarathon. Een huzarenstukje om u tegen te zeggen.

Niet toevallig is het vandaag het Europees Festival Latijn & Grieks. Op 112 locaties, verspreid over 19 landen wordt de Odyssee - of althans een stuk ervan - opgevoerd. En ook in Brussel kunnen liefhebbers van het stuk hun hart ophalen.

12.000 verzen = meer dan 24 uur theater

In de KVS wordt dit weekend een éénmalige marathon van de klassieker gespeeld. Meer dan 30 acteurs brengen gedurende 24 uur aan een stuk door in totaal 12.000 verzen. De theatermarathon "Odysseus. Een zwerver komt thuis" start vanavond om 19 uur en loopt tot morgenavond 21 uur.

Voor wie zich zorgen maakt over die 24 uur benadrukt regisseur Michael De Cock dat toeschouwers geen 24 uur op hun stoel moeten blijven zitten, maar vrij zijn om tussen de delen in en uit de zaal te gaan.

De Griekse klassieker, in een nieuwe vertaling van Patrick Lateur en een regie van artistiek leider Michael De Cock, is ook vandaag de dag genadeloos actueel, vindt de KVS. "Het verhaal van een zwerver op drift, die na een veel te lange oorlog de veel te lange weg naar huis zoekt. Vrouwen, eilanden, zee en de inmenging van een weerbarstige god belemmeren zijn weg. Thuis wacht hem het ultieme gevecht om weer vader, vorst en echtgenoot te worden."

Pilates, een massage of Odysseussoep

En de acteurs die het publiek tijdens de theaternacht aan het werk ziet, zijn niet van de minste. Onder meer kleppers als Frank Focketeyn, Tom Van Bauwel, Bruno Vanden Broecke, Stefan Perceval en Gene Bervoets komen hun kunnen tonen. Tijdens de opvoering is de KVS ook non-stop open en het publiek kan à la carte één of meerdere van de 24 zangen uitkiezen.

Tussendoor kunnen de bezoekers nog een fototentoonstelling van Nick Hannes "Mediterranean. The Continuity of Man", een Pilates-les of een massage meepikken. Vermoeide zielen kunnen even uitrusten en wat bijslapen in zetels en bedden. En ook aan de Bourgondiërs is er gedacht. Op het menu staat onder meer Odysseussoep of Nausikaä-taart.

Regisseur Michael De Cock had zo'n totaalbeleving voor ogen, een Odyssee-happening als het ware, vertelt hij in gesprek met VRT-journalist Joris Vergeyle voor "De wereld vandaag" op Radio 1. "Heel het theater is omgebouwd. Boven in de top staan een aantal bedden, er staan ook massagetafels. Er is eten, zowel avondeten als ontbijt. Het is de bedoeling dat het een leuke trip wordt."

Het evenement is uitverkocht, maar De Cock laat wel weten: "Als je vannacht nog zou willen komen, tussen middernacht en 6 zijn er nog plaatsen. Het wordt ook live gestraald naar de rest van het gebouw."

Met Odysseus in bed of in de file: de allereerste theaterpodcast

Voor wie vanavond toch niet in de theaterzaal geraakt, heeft Radio 1 nog een verrassing in petto. Radio 1 lanceert samen met KVS immers de allereerste theaterpodcast.

Luisteraars kunnen de komende 24 weken genieten van alle 24 delen van de Odyssee. En de eerste aflevering is al meteen hier beschikbaar. Laat Stef Aerts je dus in slaap sussen of Frank Focketyn je gezelschap in de file zijn.

"Ik hou heel erg van podcasts. En het is goed dat het werk - al het harde werk van de acteurs - blijft bestaan. Niet iedereen houdt van Homerus, maar heel veel mensen doen dat wel. We hebben gemerkt dat mensen die het ontdekken, er verliefd op worden. Het is geen dode letter op die manier, de acteurs maken en houden het levend", reageert De Cock enthousiast. 

Meest gelezen