De Wever kreeg advies van parket om geen persconferentie te geven

Zowel het federale als het Antwerpse parket wilde niet dat de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) gisteren een persconferentie gaf over het verdachte voertuig dat snel over de Meir was gereden. Dat heeft VRT Nieuws uit goede bron vernomen. De Wever ging tegen dat advies van het parket in. Volgens zijn kabinet was de boodschap uiteindelijk afgestemd met het parket en hadden politie en stadsbestuur "de verantwoordelijkheid om een geruststellende en feitelijke boodschap te communiceren".

Gisteren riep Bart De Wever de pers bijeen op het Antwerpse stadhuis. Daar gaven hij en zijn korpschef Serge Muyters meer uitleg over een verdacht voertuig dat in grote snelheid over de drukke Meir was gereden. De bestuurder - een 39-jarige Fransman van Tunesische afkomst - werd opgepakt. In de koffer van zijn wagen werden wapens gevonden.

Maar het parket had burgemeester De Wever het advies gegeven om op dat moment nog geen persconferentie te geven, om het onderzoek niet in gevaar te brengen. De Antwerpse burgervader sprak samen met de Antwerpse korpschef tóch de pers toe, zij het tijdens een vrij summiere persconferentie. Uiteindelijk zijn korpschef Muyters en burgemeester De Wever zo karig geweest met commentaar dat het onderzoek niet in het gedrang is gebracht door de persconferentie, valt te horen.

"Verantwoordelijkheid om geruststellende en feitelijke boodschap te geven"

"Het parket heeft gevraagd om geen gerechtelijk relevante informatie vrij te geven", nuanceert de woordvoerder van burgemeester De Wever Johan Vermant in De Morgen. "Maar dat waren wij ook niet van plan. We hebben enkel kort de feiten weergegeven die op dat moment bekend waren. De inhoud van de communicatie van de korpschef was afgestemd tussen de politie en het parket."

Het kabinet van De Wever wijst erop dat politie en bestuurlijke overheid bij ernstige feiten de verantwoordelijkheid hebben om een geruststellende en feitelijke boodschap te communiceren.

Onduidelijkheid over motieven

Het is op dit moment overigens nog hoogst onduidelijk of de verdachte bestuurder al dan niet van plan was om een aanslag te plegen, zoals in Londen eergisteren. Bij zijn arrestatie bleek de man alvast onder invloed van alcohol te zijn, hij lag ook te slapen in zijn wagen toen hij werd opgepakt.

Bij de Franse politiediensten stond de man bekend voor verboden wapenbezit, maar niet voor radicalisering. Wel werd - naast de wapens - ook een militair vest gevonden in de wagen van de Tunesische Fransman. Dat vest blijkt de man te hebben gestolen van de vader van een vriend, die ex-militair was.

Meest gelezen