Fillon beschuldigt Hollande van "zwart kabinet" en perslekken

De Franse presidentskandidaat François Fillon beschuldigt huidig president Hollande ervan een "zwart kabinet" te hebben. Zo zou Hollande rechtstreeks documenten uit gerechtelijke onderzoeken op zijn bureau krijgen om ze dan gericht naar de pers te lekken, beweerde Fillon gisteren in de uitzending "l'Emission politique" op France 2. Fillon spreekt van een mogelijk "staatsschandaal" en wil een gerechtelijk onderzoek. President François Hollande ontkent de aantijgingen met klem.

François Fillon (Les Républicains) zit al weken in het oog van een schandaal rond mogelijk fictieve jobs voor zijn vrouw Penelope. Fillon liet al eerder verstaan dat er allerhande "machinaties" achter het gerechtelijk onderzoek naar hem zitten en nu wijst hij rechtstreeks met een beschuldigende vinger naar het Elysée.

"Er zijn vandaag kranten die documenten uit het onderzoek krijgen nauwelijks 48 uur nadat die documenten in beslag zijn genomen, bijvoorbeeld op mijn bureau. Wie denk je dat die documenten aanlevert? De staatsdiensten! En denk je dat die dat doen zonder dat ze gedekt zijn door hun hiërarchie? Ik beschuldig hier de president van de Republiek", aldus François Fillon.

Fillon baseert zich hiervoor op een boek dat binnenkort verschijnt van enkele journalisten van Le Canard Enchaîné, het blad dat eerder het schandaal rond Penelope Fillon naar buiten bracht. Volgens Fillon staat in dat boek te lezen dat François Hollande alle juridische verhoren die hem interesseren naar zijn bureau laten komen. "In de recente geschiedenis van de Vijfde Republiek is er nog nooit een president zo ver gegaan in de illegaliteit", stelt Fillon. 

"De enige die gelooft in een zwart kabinet, is François Fillon"

Vrijwel meteen kwam er een reactie vanuit het Elysée op de aantijgingen van Fillon. "De uitvoerende macht is nooit tussengekomen in een gerechtelijk onderzoek." President Hollande veroordeelt "met de grootste stelligheid deze leugenachtige beweringen" van François Fillon.

Een van de auteurs van het boek waarop Fillon zich baseert, heeft ook vrij snel ontkend dat hij en zijn collega-schrijvers geschreven hebben wat de rechtse presidentskandidaat beweert. "De enige persoon die gelooft dat er een zwart kabinet is in het Elysée, is François Fillon zelf."

Fillon zelf moest gisteren in de politieke uitzending van France 2 al toegeven dat hij enkel het PDF-documentje met de samenvatting van het boek heeft gelezen.

Verwijzing naar zelfmoord

Fillon deed gisteren nog een opmerkelijk uitspraak in “l’Emission politique”. "De pers gooit nu al twee maanden modder naar mij. Dat heeft me vaak doen denken aan Pierre Bérégovoy", aldus Fillon. Hij verwijst zo naar de socialistische eerste minister van president François Mitterrand, tegen wie een onderzoek liep rond een interestloze lening die hij ontving van een bevriende zakenman.

Bérégovoy pleegde in 1993 zelfmoord, en Mitterrand verklaarde dat zijn politieke tegenstanders en de pers hem zover hadden gedreven. "Ik begrijp waarom men zo'n extreme daad pleegt", aldus Fillon, die volgens de laatste peilingen de tweede ronde van de presidentsverkiezingen niet zal halen.

Dure kostuums

Een van de laatste schandalen waarbij de naam van Fillon wordt genoemd, zijn de dure kostuums die de presidentskandidaat heeft gekregen van een zakenvriend. Fillon erkende bij France 2 dat het om een inschattingsfout ging en dat hij de kostuums heeft teruggegeven.

Meest gelezen