Francken neemt woorden terug: “AZG mensensmokkelaars noemen was ongenuanceerd"

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft toegegeven dat zijn uitlatingen eerder deze week op Twitter over Artsen Zonder Grenzen te kort door de bocht waren. Francken beschuldigde de hulporganisatie van mensensmokkel omdat ze migranten uit Libië oppikt uit de Middellandse Zee. Na een gesprek met de directeur van AZG noemde Francken zijn eerdere woorden "ongenuanceerd". Excuses kwamen er echter niet.

Francken ging eerder deze week op Twitter scherp in discussie met AZG. Hij vindt dat de organisatie moet wegblijven uit de Middellandse Zee: "Ze doen aan mensensmokkel. Heeft niets meer met vluchtelingen te maken. Illegale migratie". AZG antwoordde dat mensenlevens redden hun taak is. Waarop Francken reageerde: "Met er te redden veroorzaakt u indirect alleen maar meer doden".

De uitspraken van Francken leverden hem felle kritiek op, en niet enkel op Twitter. Premier Charles Michel (MR) gaf hem zijn staatssecretaris gisteren in het parlement een forse tik op de vingers. "Ik keur deze tweets af", zei Michel. "Ik veroordeel dergelijke communicatie. En ik raad hem aan zijn duim zeven keer om te draaien alvorens dergelijke tweets uit te sturen." 

Francken: "Reddingen veroorzaken dilemma"

Bart Janssens, de Belgische directeur van Artsen zonder Grenzen, stuurde na de tweets een brief naar Francken. Als gevolg daarvan was er vanmorgen een ontmoeting tussen hen beiden. Voor de aanvang daarvan zei Francken aan VRT Nieuws dat hij zijn standpunt zou verduidelijken, “met alle respect voor het humanitair werk dat ze leveren".

Toen Francken een uurtje later weer buitenkwam, klonk het dat hij zijn eerdere bewoordingen niet zou herhalen. "Dat was ongenuanceerd, dat heb ik ook duidelijk gemaakt. Zijn Artsen Zonder Grenzen mensensmokkelaars? Neen, dat neem ik terug."

Hij blijft er wel bij dat de reddingen op zee "indirect" voor een aanzuigeffect zorgen. "De waarheid heeft ook haar rechten, dat is ook niet tegengesproken op deze vergadering", aldus de N-VA'er. "Dat is een enorme paradox natuurlijk, een enorm dilemma. Je moet mensen redden, maar door mensen te redden zorg je er indirect voor dat er meer mensen vertrekken."

Geen excuses

Operationeel directeur Bart Janssens van Artsen Zonder Grenzen toonde zich na afloop gematigd tevreden. "Hij heeft duidelijk gezegd dat Artsen Zonder Grenzen geen organisatie is die samenwerkt met de mensensmokkelaars, dat was een goed punt."

"Aan de andere kant zijn er toch een aantal punten waar we met de staatssecretaris duidelijk van mening verschillen, zoals het zogenoemde aanzuigeffect van de reddingsacties."

Excuses kwamen er niet. "Hij is er niet over begonnen en wij ook niet", aldus Janssens. "We hebben gezegd dat we in een eerste reactie toch wel gechoqueerd en verrast waren over de sterke uitspraken en daar heeft de staatssecretaris duidelijk gezegd: 'ik neem dat terug"."

AZG: "Regering gevraagd om leiderschapsrol te spelen"

Artsen Zonder Grenzen greep de ontmoeting aan om de Belgische regering te vragen een echte leiderschapsrol te spelen opdat er minder mensen zouden verdrinken.

"We hebben gevraagd om meer schepen in te leggen zoals de regering dat vroeger heeft gedaan en ook te zorgen voor meer humanitaire visa of andere legale middelen voor mensen uit Libië om naar Europa te komen", aldus nog Janssens.

"Interessant was dat de staatssecretaris zei dat ze daar ook zelf over nadenken", vervolgde Janssens. "Opnieuw een schip op de Middellandse Zee brengen zag hij als een mogelijkheid en hij heeft zelf ook gezegd dat België weer meer humanitaire visa wil verlenen."

Over de vingertik van premier Charles Michel en diens raad om "zeven keer met de duim te draaien alvorens te tweeten", zei Francken overigens met een brede grijns: "Hij heeft me al veel advies gegeven en ik probeer dat altijd na te leven". En op de vraag of hij ook minder zal tweeten? "We zullen zien, ik zal mijn best doen."

Meest gelezen