Genderneutrale wc's bij Vlaamse Overheid: "Geen mannetje, geen vrouwtje, gewoon "wc""

Bezoekers kunnen binnenkort naar een genderneutraal - of een geslachtsneutraal - toilet in de kantoorgebouwen van de Vlaamse Overheid. Nog voor de zomer hangt er in 120 toiletten geen mannetje of vrouwtje meer op de deur, maar simpelweg het woord: "wc", zegt Frank Geets, administrateur-generaal van het Agentschap Facilitair Bedrijf in "De wereld vandaag" op Radio 1.

"Een genderneutraal toilet is simpelweg een toilet waar iedereen op mag", begint Geets zijn uitleg. "Dus: wc's waar mannen, vrouwen, transgenders... zich goed voelen. Eeuwen geleden zijn we toiletten beginnen verdelen over mannen en vrouwen, iets wat voorheen niet het geval was en in andere culturen ook niet is. Wij denken dat het in deze tijd niet meer nodig is om mannen en vrouwen te scheiden. We willen gewoon een toilet."

Geets noemt gescheiden wc's voorbijgestreefd. "Thuis bestaat dat onderscheid toch ook niet?"

"Geen mannetje, geen vrouwtje, gewoon "wc""

Het is de bedoeling dat er voor de zomer al 120 bezoekerstoiletten genderneutraal worden, een beslissing die anderhalf jaar geleden al door de Vlaamse Overheid aangekondigd werd. Er moest op zoek gegaan worden naar een logo, iets wat bloed, zweet en tranen gekost heeft. Uiteindelijk is het simpel gehouden: er hangt eenvoudigweg het woord "wc" op de deur. 

"Een genderneutrale wc ziet eruit als elke andere wc. Er staat een toilet en een wasbakje. Het enige verschil is dat er aan de deur geen mannetje of vrouwtje meer hangt, maar gewoon het logo: "wc". Iedereen kent dat." Voor mindervaliden komt er wel nog een extra opschrift, dat nog uitgewerkt moet worden.

Waarom het zo lang duurde voor er een consensus was over het logo? "Het was niet alleen het logo, waar er voor elk beeld wel voor- en tegenstanders waren, maar ook de inventarisatie van de mogelijkheden in onze gebouwen. Welke toiletten er in aanmerking kwamen zonder dat er grote verbouwingen nodig waren. We zijn geen twee jaar bezig geweest met het ontwerpen van een logo, we zijn wel bezig geweest met de lancering van dat project. Nu kan dat nog voor de zomer volledig uitgerold worden."

Alleen bezoekerstoiletten

Het gaat voor alle duidelijkheid voorlopig alleen over bezoekerstoiletten. Die vallen immers onder een andere regeling dan personeelstoiletten. "De arbeidswetgeving schrijft nog steeds voor dat er gescheiden wc's op de werkvloer voorzien moeten worden. Maar op termijn is het wel de bedoeling dat er genderneutrale wc's komen voor iedereen."

Met de beslissing wil de Vlaamse Overheid inspelen op gelijke kansen én diversiteit. "Ons kabinet is zeer begaan met diversiteit op de werkvloer, we willen dat mensen zich goed voelen op die werkvloer en als dit daartoe kan bijdragen, denk ik dat dit zowel in het Gelijke Kansenbeleid als het Diversiteitsbeleid, maar ook in ons welbehagen past. De overheid moet hierin een voortrekkersrol spelen. We zijn voor alle duidelijkheid niet de eerste in de wereld, maar het is toch een vrij nieuw fenomeen in Vlaanderen."

Meest gelezen