Juncker: "Brexit zal Britten 58 miljard kosten"

Het Verenigd Koninkrijk krijgt voor het verlaten van de Europese Unie een rekening gepresenteerd van ongeveer 50 miljard pond (58 milljard euro). Dat zei Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, in een interview met de BBC.

Hoewel er geen verlangen is de Britten te "straffen" voor de brexit, moet de EU voorkomen dat andere landen volgen, liet Juncker weten in het interview dat vandaag werd uitgezonden. "We hebben wetenschappelijk laten uitrekenen wat de Britse verplichtingen zijn en de rekening moet worden betaald."

De Britse premier Theresa May maakte eerder deze week bekend dat ze Brussel komende woensdag officieel informeert dat haar land het EU-lidmaatschap opzegt. Het opzeggen van het lidmaatschap leidt tot onderhandelingen over de nieuwe relatie tussen de EU en het vertrekkende lid. Brussel heeft herhaaldelijk gezegd dat eerst de scheiding wordt uitonderhandeld, en daarna pas kan worden onderhandeld over hoe een mogelijke nieuwe relatie eruit kan zien.

Meest gelezen