Meest recent

  Limburgse gerecht legt grote fraude met ziekte-uitkeringen bloot

  Het gerecht in Limburg is een grote fraude met ziekte-uitkeringen op het spoor gekomen. Honderden - mogelijk duizenden - mensen zouden de voorbije jaren met valse papieren een invaliditeitsuitkering gekregen hebben, terwijl ze daar geen recht op hadden.
  Cedric Hatto

  In Vlaanderen zijn er nergens meer langdurig zieken dan in Limburg. Volgens het gerecht heeft dat misschien niet te maken met de gezondheid van de Limburgers, maar met de grootschalige fraude die nu ontdekt is.

  Twee spilfiguren bezorgden valse attesten aan mensen van - vooral - Turkse afkomst, die vaak zelfs nog in Turkije woonden. Zodra die mensen hier zogezegd zes maanden gewerkt hadden, kregen ze recht op een uitkering. Na zes maanden kregen ze een vals medisch attest, om zo'n uitkering aan te vragen. Op die manier kregen zeker 350 mensen dus onterecht een hoge uitkering.

  "Via dit systeem wordt de sociale welvaartstaat op ernstige wijze aangetast en loopt het nadeel voor de Belgische schatkist, over verschillende jaren, in de miljoenen euro. Het gaat dan over onterechte uitkeringen (invaliditeit, zorgverzekering), dokterskosten verbonden aan het bekomen van deze onterechte uitkeringen, verhoogd kindergeld, gezinsherenigingen, bekomen van studiebeurzen, verlaagde elektriciteitstarieven tot zelfs de verhoogde pensioenberekening op basis van deze onterechte uitkering", vertelde waarnemend arbeidsauditeur Herwig L'Homme op een persconferentie.

  Het gerecht gaat nu duizenden ziektedossiers onderzoeken. Vier verdachten zijn aangehouden, onder wie een specialist. Een 84-jarige arts is vrijgelaten.

  Kris Vandepaer, directeur van de gerechtelijke politie: