Passa Porta Festival: "Auster kan niet, dus drie voor de prijs van een"

Annelies Beck opent vrijdag het literaire Passa Porta Festival in Brussel. "Het is uitkijken naar meer dan honderd auteurs uit binnen- en buitenland", zegt Beck in "De ochtend" op Radio 1. Het thema van Passa Porta Festival is "How to read and write the world".
©Joost Joossen

Het forfait van de Amerikaanse bestsellerauteur Paul Auster heeft de organisatoren van het Passa Porta Festival in Brussel enkele slapeloze nachten bezorgd. De auteur van "4-3-2-1" zou vanavond het literaire evenement openen.

"Paul Auster kampt met stemproblemen en mag van de dokter nog niet spreken. Dat is vervelend als je bent uitgenodigd om over je boek te spreken. Maar geen nood. Binnenkort zal hij naar Europa reizen voor de voorstelling van enkele vertalingen van zijn meest recente boek en hij heeft beloofd om ook naar Brussel te komen", zegt Annelies Beck in "De ochtend".

"Hoe vrij ben je als schrijver om een wereld te verzinnen?"

De organisatoren hebben gekozen voor drie auteurs voor de prijs van een op de openingsavond. "Ik modereer straks de openingsavond van Passa Porta met de Turkse schrijfster Ece Temelkuran, de in Frankrijk wonende Iraanse auteur Négar Djavadi en de Colombiaanse schrijver Juan Gabriel Vasquez.

“Ze zitten alle drie op het snijpunt tussen de liefde voor literatuur, verhalen vertellen over familie en politiek. En ook schrijven in een land waar je van de overheid niet zomaar alles mag schrijven wat bij je opkomt. Dat is een van de thema’s van het festival. Hoe vrij ben je als schrijver om een wereld te verzinnen?", aldus Annelies Beck.

Het thema van Passa Porta Festival is "How to read and write the world". "Schrijvers van fictie kunnen ideeën aandragen. Of dat leidt tot een betere wereld, dat weet ik niet. Maar het is wel een aanzet om na te denken over de wereld."

Het komende weekend werken meer dan honderd auteurs uit binnen- en buitenland mee aan het Passa Porta Festival. "De hele stad Brussel is ingepalmd door het festival. Onder anderen Connie Palmen, Herman Koch en Dimitri Verhulst staan op de affiche. Er is ook een kinderprogramma. Daarnaast zijn er literaire wandelingen en is er een het Passa Porta Café waar je tot rust kan komen", besluit Annelies Beck.

Meest gelezen