PVDA kent spectaculaire groei in Wallonië

Volgens een peiling van de RTBF en La Libre Belgique zou de extreemlinkse PVDA in Wallonië groter zijn dan de PS. De MR zou de grootste partij zijn in Wallonië, met 22,7 procent van de stemintenties, voor de PVDA met 20,5 procent. De PS is pas derde, met 20,3 procent. Dat is 5 procentpunt minder in vergelijking met een peiling in december. Wellicht speelt het Publifin-schandaal de Franstalige socialisten parten.

In Brussel blijven PS en MR de grootste partijen, met resectievelijk 20,1 procent en 18,7 procent van de stemmen. Maar ook hier rukt de PVDA - of PTB - verder op. Met 14,1 procent wordt ze de derde grootste partij, voor Ecolo (13,1 procent) en DéFi (10,4 procent).

In Vlaanderen verandert er niet veel in de peilingen. De N-VA blijft veruit de grootse partij. De Vlaams-nationalisten zouden uitkomen op 28,3 procent (2 procentpunt meer tegenover december) en dubbel zo groot zijn als de tweede partij, CD&V (2,2 procentpunt minder ten opzichte van december). PVDA komt in Vlaanderen net boven de kiesdrempel.

De peiling is tussen 16 en 20 maart afgenomen bij 2.898 Belgische kiezers. De foutenmarge bedraagt 3% in Vlaanderen en 3,2 procent in Wallonië en in Brussel.

Meest gelezen