Strengere regels voor alcoholgebruik jongeren

Er komen strengere regels voor het alcoholgebruik van jongeren tussen 16 en 18 jaar. Zij zullen voortaan alleen nog bier of wijn mogen drinken, maar geen andere alcoholische dranken zoals aperitieven. Dat heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) beslist.

De maatregel kadert in een  campagne van de minister om problematisch alcoholgebruik gericht aan te pakken. De overheid zal ook strenger toezien op reclame voor alcoholhoudende producten, gericht op minderjarigen. Elke grote reclamecampagne over alcoholhoudende producten op tv of radio, die gericht is op minderjarigen, zal op voorhand aan de Jury voor Ethische Praktijken moeten worden voorgelegd.

De Block voert ook de controles op de automaten met alcoholische dranken op. Die automaten moeten volgens de wet een leeftijdsslot hebben dat enkel met een identiteitskaart kan worden geopend. Door meer controles wil de minister ervoor zorgen dat alle automaten een geldig en werkend leeftijdsslot gebruiken

Alcoholplan

De nieuwe maatregelen komen bovenop alle andere acties uit het alcoholplan waarover federale en gemeenschapsministers momenteel nog steeds overleg plegen. De Block voert de federale acties uit die onder haar bevoegdheid vallen en investeert extra geld in een aantal maatregelen.

Zo zijn er twaalf extra controleurs aangeworven die toezien op de naleving van de wetgeving inzake de verkoop van alcohol aan min-zestienjarigen en min-achttienjarigen. Voorts wordt er met de verkopers en verdelers van alcoholproducten overlegd over het invoeren, op vrijwillige basis, van een etiket met de vermelding van de minimumleeftijd.

Op de spoeddiensten van ziekenhuizen zal een team van de personeelsleden opgeleid en gesensibiliseerd worden om snel problematisch alcoholgebruik op te sporen en te behandelen. Er komen ook campagnes om vrouwen nog eens te wijzen op de gevaren van alcolholgebruik tijdens de zwangerschap.

Meest gelezen