Trump lijdt pijnlijke nederlaag: Republikeinen trekken Trumpcare in

Op vraag van de Amerikaanse president Donald Trump stemt het Huis van Afgevaardigden niet over de nieuwe gezondheidswet. Dat bevestigt de Republikeinse voorzitter van het Huis Paul Ryan. Het betekent zoveel als de doodsteek voor Trumpcare. De Democraten reageren opgetogen.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Hoezeer veel Republikeinen Obamacare ook haten, voorlopig zullen ze met het gezondheidssysteem zoals de vorige Amerikaanse president het heeft ingevoerd moeten blijven leven. Te elfder ure is de stemming over de gezondheidswet van Donald Trump afgeblazen, nota bene op zijn vraag.

Normaal had het Huis van Afgevaardigden in Washington D.C. om 20.30 uur onze tijd over die gezondheidswet moeten stemmen, beter bekend als Trumpcare. Zo ver is het evenwel niet gekomen. In plaats van een stemming gingen de parlementsleden rond die tijd onverrichter zake uiteen.

"Waren dicht bij consensus, maar het is niet gelukt"

Even later wisten verschillende Amerikaanse media op basis van bronnen dicht bij de president dat de stemming op zijn vraag was uitgesteld. In een persconferentie even over 21 uur bevestigde de Republikeinse voorzitter van het Huis Paul Ryan deze berichten.

"Dit is een ontgoochelende dag", zei hij. "We hadden niet genoeg stemmen om een meerderheid te halen. Daarop heb ik de president voorgesteld de wet te laten vallen. Hij is akkoord gegaan. We waren dicht bij een consensus, maar het is niet gelukt."

Met die consensus verwees Ryan niet naar een akkoord tussen Democraten en Republikeinen, maar naar een akkoord tussen de Republikeinen onderling. Zowel de conservatieve als de gematigde vleugel binnen de partij kon zich niet in de gezondheidswet vinden. Telkens Trump de voorbije dagen een toegeving aan de ene vleugel deed, verloor hij stemmen binnen de andere vleugel.

Et maintenant?

Hoe het nu voort moet, leek ook Ryan niet te weten. Op korte termijn zal Trump in elk geval geen nieuw initiatief op vlak van gezondheidszorg nemen. "In de nabije toekomst zullen we met Obamacare moeten blijven leven", zei Ryan. Waarschijnlijk zal Trump zich nu op een hervorming van het belastingstelsel richten.

Hoe dan ook betekent deze episode een bijzonder pijnlijke nederlaag voor president Trump en de Republikeinse partij in het algemeen. Al 7 jaar schreeuwen de Republikeinen moord en brand over Obamacare en beloven ze hun kiezers die gezondheidswet te vervangen. Tijdens zijn kiescampagne beloofde ook Trump dat zo snel mogelijk te gaan doen. Dat dit niet is gelukt, is voor het Republikeinse kamp dan ook een zware blamage, in het bijzonder voor Trump zelf.

"Vandaag is een grote dag voor ons land"

De Democraten reageren opgetogen nu Trumpcare het niet heeft gehaald. "Vandaag is een grote dag voor ons land", zei Nancy Pelosi, de leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden. Zeven jaar geleden was zij nog de voorzitter van het Huis en werkte ze actief mee om Obamacare op poten te zetten. "Laat ons even een zucht van verlichting slaan voor het Amerikaanse volk."