Trump stelt ultimatum: vandaag stemming of Obamacare blijft

De Amerikaanse president Donald Trump wil zeker vandaag, vrijdag nog een stemming over zijn nieuwe gezondheidswet. Die wet moet in de plaats komen van Obamacare, de ziekteverzekering van de vorige president die veel uitgebreider was en ook verplicht.

Het geduld van Trump is kennelijk op, nadat de stemming over zijn nieuwe gezondheidswet afgelopen nacht werd uitgesteld. Binnen de Republikeinse partij van de president, is er namelijk nog te veel tegenstand, ondanks weken lang onderhandelen. Eerder dreigde Trump er al mee dat de tegenstemmers hun zetel in het Congres zouden kunnen verliezen, aldus nieuwszender CNN.

Trump heeft zijn partijgenoten nu een ultimatum gesteld: hij wil dat het Huis van Afgevaardigden vandaag nog stemt. Als er geen meerderheid is, blijft Obamacare van kracht, dreigt Trump. Het afvoeren van Obamacare was één van de speerpunten in zijn verkiezingscampagne.

Verregaand genoeg?

Woensdag liet de House Freedom Caucus, een groep van 28 Republikeinen in het Huis die nauwe banden heeft met de conservatieve Tea Party, al weten dat minstens 25 van zijn leden tegen het plan zullen stemmen. Volgens de conservatieven zitten er in het nieuwe plan van Trump nog te veel elementen van Obama's Affordable Care Act, beter bekend als Obamacare. Republikeins congreslid Thomas Massie liet dan weer weten dat 30 van zijn partijgenoten tegen het plan waren zoals het er nu uitziet.

De Republikeinen hebben 237 zetels in het 435 zetels tellende parlement. Aangezien geen enkele Democratische volksvertegenwoordiger van plan is om het plan van Trump te steunen, kan Trump het zich slechts permitteren om 20 Republikeinen te "verliezen".

Overtuigend genoeg?

De vraag is of het ultimatum van Trump de Republikeinen zal overtuigen om toch voor zijn plan te stemmen. De president lijkt zich wel te herinneren dat de Republikeinen sinds het begin zeer sterk tegen Obama's gezondheidsplan gekeerd waren.

Als het Huis van Afgevaardigden vandaag toch voor "Trumpcare" zou stemmen, moet het wetsontwerp ook nog passeren langs de Senaat.

Meest gelezen