Uniek standbeeld van oma Toetanchamon duikt op in Luxor

In Luxor hebben archeologen een standbeeld ontdekt van koningin Teje. Zij was de echtgenote van farao Amenhotep III en de grootmoeder van farao Toetanchamon. Het beeld is van albast wat het uniek maakt.

Het woestijnzand van Egypte heeft alweer een kunstschat prijsgegeven. Nadat eerder deze maand een kolossaal standbeeld van farao Ramses II in Caïro was ontdekt, hebben archeologen in Luxor gisteren een standbeeld van koningin Teje gevonden.

De ontdekking gebeurde veeleer per ongeluk toen arbeiders een groot standbeeld van farao Amenhotep III uit het zand trokken op de site van Kom el-Hettan. Onder zijn rechterbeen bleek een standbeeld van zijn echtgenote Teje schuil te gaan.

Amenhotep III regeerde van 1390 tot 1352 voor Christus als negende farao van de 18e dynastie over Egypte. Teje overleed in 1340 voor Christus. Ze waren de ouders van farao Amenhotep IV of Achnaton en zodoende ook de grootouders langs vaderskant van farao Toetanchamon.

De Egyptische minister van Antiquiteiten Khaled el-Enany noemt de ontdekking "mooi, voornaam en uniek". Eerder zijn al andere standbeelden van Teje gevonden, maar die zijn telkens van kwartsiet gemaakt. Dit beeld is uit albast gehouwen wat het zonder meer uniek maakt. Bovendien bevindt het zich in een uitstekende staat en bevat het sporen van de oorspronkelijke kleuren.

Meest gelezen