Vader piloot van gecrashte Germanwings Airbus: "Zoon was niet depressief"

De vader van Andreas Lubitz, de co-piloot die twee jaar geleden een Airbus van Germanwings liet crashen in de Franse Alpen, zegt dat zijn zoon op het ogenblik van de ramp niet depressief was. In Duitsland en Frankrijk zijn de slachtoffers van de vliegtuigramp herdacht.

Op een persconferentie in Berlijn zei de vader van Andreas Lubitz dat zijn zoon juist erg levenslustig was nadat hij zes jaar eerder in een depressie was gesukkeld. Hij twijfelt daarom aan de officiële uitleg van een zelfmoord van zijn zoon.

Die twijfel wordt ook gedeeld door de Duitse luchtvaartjournalist Tim van Beveren. Die beweert dat nooit duidelijk is bewezen wie op het ogenblik van de crash van vlucht 4U9525 in de cockpit zat. Volgens de onderzoekers had Lubitz de Airbus opzettelijk laten crashen, nadat hij de boordcommandant had buitengesloten, maar dat is nooit onbetwistbaar bewezen, zei van Beveren.

Hij hekelde bovendien het feit dat bij het onderzoek naar de oorzaak van het ongeval enkel ingenieurs werden ingezet, maar geen experten die gespecialiseerd zijn om de factor mens te analyseren. Die zouden bijvoorbeeld uit de flightdatarecorder (FDR) en de digitale spraakrecorder stresstoestanden kunnen uitsluiten.

De bondsregering twijfelt niet aan de officiële versie van de crash. "Er is geen enkele aanleiding voor waarom we zouden moeten twijfelen aan de bevindingen van de onderzoekscommissie", zei de woordvoerder van het ministerie van Verkeer.

Herdenkingen

In het Westfaalse Haltern hebben leerlingen, leerkrachten en ouders de slachtoffers van de ramp twee jaar geleden herdacht. Op het tijdstip van de crash, om 10.41, uur kwamen 1.200 leerlingen, 100 leerkrachten en rond de 300 familieleden samen op de campus van de Joseph Königschool voor een minuut stilte.

Witte rozen herinnerden aan de 16 leerlingen en twee leraressen, die onder de 150 doden waren. In de hele stad luidden de kerkklokken. De leerlingen en leraressen waren aan boord van de Airbus op de terugvlucht van een schooluitstap in Barcelona.

In de Franse Alpen kwamen 500-tal nabestaanden van de slachtoffers samen in de kathedraal van Digne-les-Bains voor een herdenkingsplechtigheid.

Meest gelezen