Van Cauteren (S.M.A.K.) is curator in Nepal: "Een hefboom voor Kathmandu"

Philippe Van Cauteren, artistiek directeur van S.M.A.K. in Gent, zoekt de internationale kunstscène op. In Nepal is hij curator van de eerste Kathmandu Triennale, die vandaag zijn deuren opent. "Dit wordt hier als een hefboom ervaren voor de stad", vertelt hij in een interview met VRT Nieuws.

De eerste Triennale van Kathmandu - die uitgaat van de Siddhartha Arts Foundation - wordt een tentoonstelling met een internationaal karakter. 70 kunstenaars uit 25 landen nemen deel aan de tentoonstelling, die met Francis Alÿs volgens Van Cauteren een "bijzondere patron" kent.

Er doen ook Belgische kunstenaars mee, waaronder Honoré D'O, die een "ode aan de stad en een ode aan de kunstenaar" gemaakt heeft. De meeste kunstenaars werden overigens uitgenodigd om een nieuw werk te creëren op maat van de verschillende tentoonstellingslocaties. 

Kunst en de stad

Het concept van de tentoonstelling is de stad die omarmd wordt, legt Van Cauteren uit. Het wordt een reflectie over de relatie tussen kunst, de stad en haar erfgoed en is opgedragen aan de mensen die het leven lieten tijdens de grote aardbevingen van 2015, die het land zwaar getroffen hebben.

"De titel is: "My city, my studio/ My city, my life". We proberen een tentoonstelling te maken over de complexe interactie tussen het kunstenaar zijn, het kunstenaarschap en de stad die gethematiseerd wordt. Een stad als Kathmandu is een stad waar overleven toch een belangrijk vraagstuk is."

"Daarnaast is de stad Kathmandu een uitzonderlijk en inspirerend onderzoeksstation, waar kunstenaars uit Nepal en andere landen hun werk kunnen doen groeien, los van de druk van de kunstwereld."

Lees verder onder video.

"Startpunt om een hele stroom te realiseren"

Zitten de inwoners van een land dat getroffen wordt door natuurrampen en een politieke crisis te wachten op een kunsttentoonstelling? "Ik kan niet voor de Nepalezen spreken of zij hierop zitten te wachten", reageert Van Cauteren. "Ik kan wel zeggen uit dat de keren dat ik hier geweest ben en de contacten die ik heb met kunstenaars en mensen uit het culturele veld dat dit als een hefboom ervaren wordt."

"Nepal komt meestal in het nieuws met aardbevingen of de revolutie, met negatieve dingen dus. Dit wordt als een moment gezien, een gebeurtenis die veel kan betekenen voor deze stad. Meer kan betekenen dan kunst alleen. De tentoonstelling zet ook in op een samenwerking met scholen, met kinderen, met vluchtelingen, met Unesco. Het is een startpunt om een hele stroom, een hele beweging te realiseren."

Lees verder onder video.

De tentoonstelling vindt plaats van 24 maart tot 9 april 2017. Meer informatie vindt u hier.

Naast de centrale tentoonstelling is er ook nog "Curated Showcases", een reeks onafhankelijke tentoonstellingen van partners uit Qatar, Bangladesh, het Verenigd Koninkrijk, Finland, Polen en Australië. De Indische curator Veeranganakumari Solanki Jamwal leidt het KT 2017 Symposium, het internationale colloquium tijdens de openingsweek.

Meest gelezen