Verdachte man Antwerpen aangehouden voor poging tot terroristische moord

De man die werd opgepakt na een dolle rit op de Meir in Antwerpen is aangehouden voor poging tot terroristische moord en inbreuk op de wapenwetgeving. Het parket benadrukt evenwel dat het nog te vroeg is om te zeggen dat het om terreur gaat. Ook een tweede man, een vriend van de verdachte, werd opgepakt, maar hij is intussen vrijgelaten.

De Tunesische Fransman die gisteren werd opgepakt nadat hij met hoge snelheid over de Meir had gereden, is aangehouden. Hij wordt in verdenking gesteld van poging tot terroristische moord en voor inbreuken op de wapenwetgeving. In de wagen van de man werden gisteren enkele wapens gevonden, al was de riotgun gedemonteerd en dus niet onmiddellijk gebruiksklaar, en munitie lag er ook niet.

De zaak wordt op dit ogenblik dus behandeld als een terreurzaak, maar het federaal parket wijst erop dat het nog niet zeker is dat de man effectief terroristische motieven had en er dus een terroristische aanslag zou verijdeld zijn geweest. Er blijft veel onduidelijkheid bestaan omdat de verklaringen van de man erg warrig zijn. Bovendien wil het gerecht eerst nog verder onderzoek voeren naar wat hij de voorbije dagen heeft gedaan in Frankrijk en ons land.

Moeizaam verhoor

Het heeft overigens heel wat voeten in de aarde gehad om de verdachte man te ondervragen. Dat was gisteravond en ook de hele voorbije nacht niet mogelijk omdat de man te dronken was en mogelijk ook drugs had genomen. Om 10 uur vanmorgen dan begon het verhoor bij de onderzoeksrechter en na minder dan een uur besliste die om de man aan te houden.

Daarnaast werd ook een tweede man opgepakt, een vriend van de aangehouden verdachte. Beiden zijn druggebruiker en leerden elkaar kennen in Rotterdam. Maar de tweede man werd intussen na ondervraging opnieuw vrijgelaten.

Ook al in Nederland gearresteerd

Intussen weten we dat de man onlangs al eens in de Nederlandse stad Rotterdam werd gearresteerd en daar het bevel kreeg om Nederland te verlaten.

Woensdagavond werd de man door de Antwerpse politie opgepakt en verhoord nadat de politie een oproep had gekregen van een bebloede vrouw op straat, de vriendin van de man. De man had geen geldige papieren bij en kreeg het bevel om het grondgebied te verlaten. 

Gisteren/donderdag dan werd de man opnieuw opgepakt nadat hij met grote snelheid over de Meir in Antwerpen had gereden. De politie vond de verdachte man terug langs de Scheldekaaien, waar hij lag te slapen in zijn auto.

Meest gelezen