Vlaamse zenders zetten schouders onder de Hongersnood 12-12-actie

Medialaan, SBS en VRT hebben de handen in elkaar geslagen om hun steentje bij te dragen aan de geldinzamelactie voor de twintig miljoen mensen die in Afrika honger lijden. Het Consortium 12-12 start vanaf vandaag een reclamespotcampagne om de Vlamingen op te roepen om te doneren voor noodhulp.

De hongersnood in de Hoorn van Afrika wordt veroorzaakt door gewapende conflicten, klimaatfactoren en extreme armoede. Het Consortium 12-12 wil met noodhulp de 20 miljoen mensen in Zuid-Soedan, Jemen, Somalië en Nigeria helpen. Bijna anderhalf miljoen kinderen leiden ernstige ondervoeding en zijn in gevaar.

De Vlaamse omroepen VRT, Medialaan en SBS gaan met overtuiging in op de vraag van het Consortium om de spot de komende drie weken uit te zenden op hun tv- en radiozenders. Op die manier willen de omroepen hun steentje bijdragen tot deze actie.

"De sense of urgency is groot. We moeten nu handelen. Dit gaat over kinderen die honger lijden en morgen kunnen sterven als wij niet helpen. We danken de tv- en radiozenders voor hun steun. Hoe meer mensen we bij ons kunnen bereiken en overtuigen, des te meer mensen we ginder kunnen redden.”, zegt Philippe Henon, woordvoerder 12-12.

Albert Gonzalez Farran - AFP

VRT Nieuws reist naar Afrika

Tegelijkertijd met de campagne zal VRT de Vlaming op de hoogte houden van de situatie in Afrika. Reporter Stijn Vercruysse is vanaf vandaag in de Somalische hoofdstad Mogadishu en zal vandaar uit plaatsen opzoeken waar de nood het hoogst is.

Zowel voor radio, tv als online zal hij verslag uitbrengen: Hoe gaan de NGO’s te werk om de hongersnood te bestrijden? Waar gaat het geld naartoe? Wat zijn de oorzaken van hongersnood? Wat is de invloed van het klimaat? Bestaat er een oplossing om hongersnood definitief te stoppen? Wat doet ondervoeding met een lichaam?

Verder brengt VRT de docureeks Niemandsland opnieuw onder de aandacht, hiervoor bezocht Rudi Vranckx onder meer de landen die nu door de hongersnood getroffen worden. Niemandsland zal opnieuw te bekijken zijn op VRT NU.

Op Ketnet zorgt Karrewiet op dinsdag 28 maart omstreeks 18u voor een special op kindermaat over de problematiek van hongersnood.

Het Consortium 12-12 stelt haar rekeningnummer BE19 0000 0000 1212 open voor giften ten voordele van de slachtoffers van de hongersnood. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar (tot eind 2017). Informatie staat op de website 1212.be, waar individuen, groepen of instellingen ook giften kunnen doen en benefietacties kunnen opzetten.

Meest gelezen