2 verdachten van aanslag in Londen blijven aangehouden

2 verdachten die zijn opgepakt bij huiszoekingen in het onderzoek na de aanslag in Londen blijven voorlopig aangehouden. Dat meldt de politie. De anderen die ook waren opgepakt, worden vrijgelaten omdat er geen link is tussen hen en de aanval.
AFP or licensors

Op 22 maart heeft Khalid Masood eerst enkele mensen omvergereden op de Westminster Bridge in Londen, hij is daarna doorgereden en met zijn voertuig tegen de hekken van het Britse parlement gereden. Daarna is hij richting het parlementsgebouw gelopen en heeft hij daar een politieagent doodgestoken. De politie schoot hem daarop dood. Bij de aanval zijn alles samen 5 doden gevallen: de dader zelf, de neergestoken politieagent en 3 burgers. Er vielen ook een vijftigtal gewonden.

In het terreuronderzoek dat daarop is geopend, zijn verschillende huiszoekingen uitgevoerd waarbij in het totaal 11 mensen zijn opgepakt:  acht in Birmingham, twee in Manchester en één in Londen. De politie laat nu weten dat er 2 voorlopig in de cel blijven. Vanmorgen waren ze nog met 4, maar de politie heeft nog twee anderen vrijgelaten.

De aanslag werd later opgeëist door IS. De focus van het onderzoek ligt op de motieven van de dader en de voorbereidingen van de aanslag. "We proberen uit te maken of hij enkel werd geïnspireerd door terroristische propaganda, of of hij de opdracht kreeg voor zijn aanslag en werd geholpen", klinkt het.

Masood zou kort voor hij voetgangers aanreed op Westminster Bridge nog een bericht hebben verstuurd via de versleutelde dienst WhatsApp. Intussen bevestigt de Saudische ambassade dat de dader drie keer in Saudi-Arabië heeft gewerkt als leraar Engels. Mogelijk is hij daar geradicaliseerd.

Meest gelezen