"Koningin Mathilde móet de mooiste zijn"

Koning Filip en koningin Mathilde trekken dinsdag op staatsbezoek naar Denemarken, richting koningin Margrethe en haar prins-gemaal Henrik. Naar goede gewoonte zal Mathilde (letterlijk) van kop tot teen de Belgische mode promoten. Wij hadden een gesprek met topontwerpers Edouard Vermeulen en Fabienne Delvigne over de koffer van de koningin, inclusief pasbeurten en weersomstandigheden.
Fabienne Delvigne en Edouard Vermeulen.

Op het programma van Denemarken: onder meer een officiële ontvangst op Amalienborg (het Deense Paleis), een tot in de puntjes afgewerkt staatsbanket, een rondvaart in de haven van Kopenhagen en een concert van het Nationaal Orkest van België. Allemaal in het bijzijn van de Deense koninklijke familie, en vooral van stijlicoon Mary (Donaldson, foto). Mary is voor Scandinavië wat Catherine "Kate" Middleton voor het Verenigd Koninkrijk is.

De ogen van de royaltypers zullen met een meer dan gezonde belangstelling gericht zijn op de ensembles van onze koningin en de Deense kroonprinses. De elegantie en glitter & glamour moet er dus vanaf spatten, en dat beseft Mathilde maar al te goed.

AFP

Samen kijken in de collectie

Edouard Vermeulen van Natan, ook wel eens de King of de Queens genoemd, kan omschreven worden als de vaste ontwerper van Mathilde. Hij kan alvast zeggen dat er twee tot drie outfits van hem zullen meereizen naar Kopenhagen. Welke kleur, een flatterend broekpak of geraffineerde galajurk, dat blijft nog een goed bewaard geheim. "Begin volgende week beslissen we, en deze week is er nog een pasbeurt", laat Vermeulen weten. Deze keer waren er geen restricties. Dat was vorig jaar in Japan wél het geval. Toen waren wit (de rouwkleur) en geel (de kleur van de keizer) uit den boze.

Maar hoe gaat dat kleren ontwerpen voor een koningin? "Het Paleis contacteert me twee maanden of een maand op voorhand. Dan komt de koningin langs om de collectie te bekijken. Er worden afspraken gemaakt, de stoffen worden bekeken. Kan er eventueel iets gerecycleerd worden", legt Vermeulen vol passie uit.

"Recycleren" is trouwens helemaal in. Heel wat vrouwelijke royals weten tegenwoordig makkelijk te combineren, of geven gewoon hun stukken door. Zo mocht onlangs de Nederlandse kroonprinses Amalia (13) een mantel lenen van haar moeder, koningin Máxima, op een high society-huwelijk in Londen. Aan heel wat ensembles hangt een bepaald prijskaartje, zonde om ze slechts één keer te dragen, zeker in tijden van besparingen.

Niet de bedoeling dat Mathilde ziek wordt

Wanneer de keuzes gemaakt zijn, volgen er drie pasbeurten. Het moet als gegoten zitten. Werkelijk met alles wordt rekening gehouden, ook met de weersomstandigheden. "Denemarken is moeilijk te voorspellen", stelt Vermeulen. "Het kan hier 10 graden zijn en daar 7 graden." Daarom zal een mantel voorzien zijn. Een "lentemantel" noemt Vermeulen het eerder. Het is niet de bedoeling dat de koningin een verkoudheid oploopt.

Op staatsbezoek in Nederland hadden de koninginnen een aardigheidje in petto voor een geoefend oog. Máxima besloot twee keer een Belgische ontwerper (Natan) te dragen, Mathilde koos voor een creatie van een Nederlandse ontwerper (Jan Taminiau). Of dit ook het geval zal zijn in Denemarken? "Nee, Mary zal geen Natan dragen", zegt Vermeulen. "Dat was (praktisch) te moeilijk. De vorige keer lag Amsterdam gewoon dichterbij." Vermeulen was toen zelfs uitgenodigd op het staatsbanket van het Nederlandse hof.

FRANCOIS LENOIR

Koningin Mathilde eert de Nederlandse mode met Jan Taminiau.

Danny Gys/Reporters

Koningin Máxima eert de Belgische mode met Natan.

"Vroeger een kroon, nu een royale hoed"

Vermeulen staat ook in voor de schoenen. Hoeden zijn echter geen specialiteit, daarvoor wordt de bekende Fabienne Delvigne ingeschakeld. Zij spreekt met Vermeulen af in zijn atelier voor de juiste hoed bij de juiste outfit. Belgische mode werkt samen, zoveel is zeker.

In Kopenhagen zal Mathilde alvast flaneren met handtassen, een riem en hoeden van Delvigne. Wanneer we haar opbellen, heeft ze net een nachtje doorgewerkt aan een hoed voor de Luxemburgse groothertogin María Teresa. Ook de Zweedse koningin Silvia en kroonprinses Victoria behoren tot haar klanten, net als de Nederlandse Laurentien of Máxima. "Máxima draagt bijna elke dag een hoed van mij", lacht Delvigne.

De ontwerpster heeft oog voor detail. Op staatsbezoek in Japan waagde ze zich niet aan grote hoeden. "De Japanse keizerin is fragiel en zelf klein. Ze draagt ook piepkleine hoedjes", verduidelijkt ze. Een te grote hoed voor Mathilde zou opgevallen zijn en dan was het totale plaatje niet perfect.

Of ze niet meereist naar Kopenhagen voor de finishing touch? "Nee, dat is niet nodig", vindt ze. "De koningin heeft daarvoor hofdames." Met de weersomstandigheden in Denemarken heeft Delvigne geen rekening gehouden. Als het regent, is er geen hoed bestand. "Maar er wordt altijd wel een paraplu voorzien", nuanceert ze.

Voor staatsbezoeken, officiële evenementen of het nationale defilé belt het Paleis altijd met Delvigne. Een traditie. "Ze (Mathilde, red.) móet de mooiste zijn", klinkt het bijna als een erezaak. "Een hoed maakt het verschil in deze eeuw. Paola heeft dat in België geïntroduceerd. Waar vroeger een kroon of diadeem werd gedragen, maken we nu een royale hoed. Het geeft een zekere kracht aan hun présence. Zelfs de Queen heeft dat begrepen."

Meest gelezen