Antwerpse korpschef: "Parket gaf toestemming voor persconferentie"

Serge Muyters, de korpschef van de Antwerpse politie, verdedigt de keuze om meteen na het mogelijke terreurincident op de Meir een persconferentie te geven met burgemeester Bart De Wever (N-VA). Dat zegt hij in Gazet van Antwerpen. Volgens Muyters heeft het federaal parket wel degelijk groen licht gegeven voor het persmoment, zij het na "stevige discussies".

Donderdag gaven Muyters en De Wever op een korte persconferentie meer uitleg over een verdacht voertuig dat in grote snelheid over de drukke Meir was gereden. De bestuurder - een 39-jarige Fransman van Tunesische afkomst - werd opgepakt. De man bleek onder invloed van alcohol. In de koffer van zijn wagen werden wapens gevonden. Of hij daadwerkelijk de bedoeling had om een terreuraanslag te plegen, is nog onduidelijk. Hij is aangehouden voor poging tot terroristische moord.

Al snel bleek dat het federaal en het lokaal parket hadden afgeraden om de persconferentie te organiseren. Maar De Wever en Muyters gingen dus tegen dat advies in. De Antwerpse oppositiepartijen verwijten De Wever dat hij zichzelf heeft willen profileren en dat hij de ongerustheid heeft aangewakkerd door een link met terrorisme te suggereren terwijl dat nog niet zeker was.

"Het was noodzakelijk om de onrust weg te nemen"

In een interview met Gazet van Antwerpen verdedigt korpschef Muyters de beslissing om snel na de arrestatie te communiceren. "De mensen zagen plots veel meer politie en militairen in het straatbeeld verschijnen, waardoor er ongerustheid ontstond. We kregen massaal veel ongeruste telefoonoproepen van burgers die zich afvroegen wat er aan de hand was. Uit oogpunt van de openbare orde was het noodzakelijk om een korte en feitelijke mededeling te doen om de onrust weg te nemen."

Muyters ontkent dat er een spreekverbod was opgelegd door het parket. "Zo heb ik dat niet ervaren. Wat we op de persconferentie hebben meegedeeld was helemaal doorgesproken met mijnheer Eric Van der Sypt van het federaal parket. Het parket heeft ons toestemming gegeven voor de persconferentie."

De korpschef erkent wel dat men bij het parket een andere mening had. "Het klopt dat we stevige discussies hebben gehad. Wij hadden ook begrip voor hun standpunt, maar wij hebben ook gemotiveerd waarom we toch een aantal feiten wilden meedelen en daar hadden zij ook begrip voor." Bovendien wijst hij erop dat een aantal details al op nieuwssites stonden toen de persconferentie werd gegeven en dat er niet gesproken is over aanslag of terrorisme.

Korpschef Muyters zegt voorts dat hij trots is op de manier waarop zijn manschappen het incident hebben aangepakt. Een opmerkelijk detail in zijn verhaal: volgens hem lag de man niét te slapen in zijn auto toen hij werd opgepakt door het Snelle Respons Team van de politie. Dat was zo bericht in de media.

"Nooit eerder werd zo veel gedaan tegen racisme"

Muyters komt in Gazet van Antwerpen ook terug op het nieuws dat een aantal agenten zich bezondigd hebben aan racistische boodschappen op een gesloten WhatsApp-groep. De korpschef spreekt tegen dat er te weinig gedaan wordt om het probleem aan te pakken. "Dat men niet komt zeggen dat wij alles met de mantel der liefde toedekken. Nooit eerder werd er bij de Antwerpse politie zo veel opgetreden tegen racisme en nooit eerder werd er zo veel gedaan om een echt diverse politie te krijgen."

Meest gelezen