Betogingen voor en tegen de EU in Rome

In Rome zijn er verschillende demonstraties naar aanleiding van de viering van 60 jaar Verdrag van Rome, het stichtingsverdrag van de voorloper van de Europese Unie. Er wordt zowel voor als tegen Europa betoogd. Ook elders in Europa kwamen pro-Europese betogers op straat.

De 27 staatshoofden- en regeringsleiders van de Europese Unie zijn in Rome bijeen. Alleen de Britse premier May is er niet bij, omdat Groot-Brittannië uit de Europese Unie stapt. De Europese leiders hebben de Verklaring van Rome aangenomen. In het document zetten ze de verwezenlijkingen van de Europese samenwerking in de verf en blikken ze vooruit op de toekomst van de EU.

In Rome kwamen zeker 10.000 mensen op de been om te protesteren tegen de bezuinigingspolitiek van de EU. De betoging ging uit van vakbonden en middenveldorganisaties. Bekende personen zoals de voormalige Griekse minister Yanis Varoufakis en de Britse filmregisseur Ken Loach namen eraan deel. "Wij zijn hier om een Europa te vragen dat niet alleen van de bankiers en de bureaucratie is, maar ook van de rechten van de werknemers en de studenten", zegt een betoger.

(lees verder onder de foto)

Pro Europa

Aan het Colosseum kwamen zo'n 10.000 voorstanders van de Europese Unie bijeen. "Het is de 60e verjaardag van een verdrag dat gesloten werd toen ik 15 jaar was", zegt een gepensioneerde vrouw uit Parijs. "Ik ben een kind van de oorlog en deze grote Europese beweging is mijn politiek ideaal geworden."

"Wij geloven in Europa dat een verzameling van verenigde staten moet worden", zegt een 77-jarige Spanjaard. Bij de betogers ook een aantal Britten die tegen de brexit zijn en borden meedroegen met de tekst: "Wij zullen altijd Europeanen zijn".

Duizenden agenten zijn op de been om de manifestaties in goede banen te leiden. De politie stelt alles in het werk om confrontaties tussen voor- en tegenstanders te vermijden.

(lees verder onder de foto)

Elders in Europa

Ook elders in Europa zijn er verschillende demonstraties geweest naar aanleiding van de viering van 60 jaar verdrag van Rome. In Londen zijn enkele duizenden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen de brexit. De demonstranten verzamelden, net zoals in Rome in een stralende lentezon, in de buurt van Hyde Park. In een mars voor Europa trekken ze in de richting van het Britse parlement.

In de Duitse hoofdstad Berlijn hebben duizenden mensen betoogd voor een Verenigd Europa. De betogers hebben symbolisch een muur van kartonnen dozen neergehaald op de plek waar eens de Berlijnse muur de stad verdeelde.

Ook in de Poolse hoofdstad Warschau kwamen enkele duizenden mensen op straat, onder het motto "I Love You, Europe". De betogers zongen het Europese volkslied "Ode aan de vreugde", gevolgd door het Poolse volkslied.

(lees verder onder de foto)

Brussel

Ook in eigen land kwamen er een duizendtal mensen bijeen op het Luxemburgplein in Brussel om de 60e verjaardag te vieren.  De betogers brachten hulde aan de verwezenlijkingen van de Europese eenmaking en hielden een passioneel pleidooi voor een revitalisatie van het Europees project.

"De Europese Unie heeft gezorgd voor een ongekend lange periode van vrede in West-Europa", zei één van de aanwezigen. "Na de val van de Berlijnse Muur en het IJzeren Gordijn heeft de EU geholpen om landen die jarenlang enkel totalitarisme gekend hadden, op weg te zetten naar democratie, politieke vrijheid, maar ook naar economische welvarendheid. Europa heeft de mensen echt dichter bij elkaar gebracht, dat mogen we niet uit het oog verliezen."

De deelnemers aan de March For Europe zijn echter niet blind voor de moeilijkheden die de EU de laatste jaren gekend heeft. "De financieel-economische crisis, de problemen met Griekenland, de vluchtelingenkwestie, het zijn allemaal zaken waar Europa in de fout is gegaan of onvoldoende ééndrachtig is opgetreden", geven de betogers toe.

"De Brexit maakt ons natuurlijk ook niet blij. De EU moet haar tweede adem vinden, moet haar burgers opnieuw voor zich winnen. De EU heeft een democratische boost nodig. Daarvoor zullen grondige hervormingen nodig zijn en er zal meer aandacht moeten zijn voor een sociaal Europa. Maar de Europese instellingen zullen dat niet alleen kunnen, het zal ook van ons, Europese burgers moeten komen. Wij moeten ons engageren en kiezen voor solidariteit, gelijkheid, alles wat ons verbindt en niet wat ons verdeelt."

Meest gelezen