Communicatie rond mogelijk terreurincident nodig? Burgemeester geeft document met timing vrij

Was de communicatie rond het mogelijke terreurincident in Antwerpen afgelopen donderdag nodig of veroorzaakte het net meer speculaties? De commotie erover blijft duren en dat is niet naar de zin van burgemeester Bart De Wever (N-VA) en zijn entourage. Een document waarin tot in detail het verloop van de uren daarvoor wordt geschetst moet nu bewijzen dat het persmoment "noodzakelijk, doorgesproken en adequaat" was. "Een voorbeeld van klassieke crisiscommunicatie."

Donderdag, 14.14 uur. De Antwerpse burgemeester Bart De Wever geeft samen met korpschef Serge Muyters een korte persconferentie over een verdacht voertuig dat in grote snelheid over de drukke Meir was gereden. De bestuurder - een 39-jarige Fransman van Tunesische afkomst - werd opgepakt. De man bleek onder invloed van alcohol. In de koffer van zijn wagen werden wapens gevonden. Of het om een verijdelde terreuraanslag gaat, is momenteel nog steeds onduidelijk.

Vrij snel na de feiten werd duidelijk dat zowel het federaal als het Antwerps pakket hadden afgeraden om een persconferentie te organiseren. Er kwam veel kritiek op de communicatie van de burgemeester en de Antwerpse politie. Door hun persmoment zouden ze - vooral volgens de oppositie - net meer speculaties hebben veroorzaakt.

Met die kritiek zijn ze het in de entourage van De Wever duidelijk niet eens. Vanmiddag bracht zijn woordvoerder alvast een drie pagina's tellend document uit dat tot in detail beschrijft wat er wanneer is gebeurd. "Daaruit zal iedere neutrale waarnemer kunnen opmaken dat de communicatie noodzakelijk, doorgesproken en adequaat was", zo staat te lezen in het bericht. "In gelijkaardige omstandigheden zouden we precies hetzelfde handelen. Een voorbeeld van klassieke crisiscommunicatie."

Verloop van de dag: een samenvatting

Volgens het document merkte een patrouille van Defensie het voertuig op de Meir op rond 10.45 uur. Tien minuten later wordt de man gearresteerd op de Sint-Michielskaai. De eerste vragen van de pers kwamen er volgens het document twee uur later. Hoe verder de middag vordert, hoe harder de media volgens de woordvoerder aandrongen op informatie. 

Om 12.50 uur neemt de politie een eerste keer contact op met het lokale - Antwerpse - parket "in verband met de inhoud van een mogelijke communicatie". Wat het advies van het parket was, wordt niet meegedeeld. Om 13.21 uur is er een tweede gesprek. Drie minuten later proberen de politiewoordvoerders ook het federaal parket te pakken te krijgen, maar dat lukt niet. Er wordt een bericht op de voicemail achtergelaten.

Om 13.31 uur kunnen beide partijen elkaar wel spreken. Er wordt gevraagd niet te veel informatie te geven. "Op basis daarvan wordt de verwoording afgetoetst", zo is te lezen. Tien minuten later is er een derde contact met het Antwerps parket "over de inhoud van een mogelijke communicatie". Uiteindelijk wordt persbureau Belga ingelicht over een persconferentie over "een mogelijk vermeden aanslag". Om 13.51 uur is er een tweede - en laatste - contact met het federaal parket over de communicatie. Ook hier wordt niet gezegd wat het advies van het parket is. 

Om 14 uur - een kwartier voor aanvang van de persconferentie - laat de Franstalige woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon weten dat de persmagistraat van het federaal parket "contact wenst met de kabinetswoordvoerder". Er volgt klaarblijkelijk meteen een telefonisch contact. "De persmagistraat laat weten dat hij de burgemeester er niet van kan weerhouden een persconferentie te geven", zo staat te lezen. Maar het is niet duidelijk of daar ook wordt gezegd dat het beter niet wordt gedaan, zoals verschillende bronnen beweren. "De kabinetswoordvoerder deelt mee dat de inhoud van de verklaring is afgestemd met zowel het lokaal als het federaal parket". 

In het document staat ook nog dat de communicatie volgens het kabinet nodig was door "de brede speculaties in de pers en de signalen van bezorgde burgers". "Vermits de aanwezigheid van zowel militairen als politie op gevoelige plaatsen wordt verhoogd, is een geruststellende en feitelijke boodschap noodzakelijk". 

Lees het volledige document

Meest gelezen