Elton John: "Wat ik als tiener niet mocht, deed ik daarna 10 keer erger"

Wie kan er niet probleemloos "Candle in the wind" meezingen? Of "Nikita"? Of wie heeft er niet ooit uitzinnig gedanst op "Crocodile rock"? Of wie is er nu niet nog altijd gecharmeerd door "Don’t let the sun go down on me", dat hij samen met de betreurde George Michael de hitlijsten inzong? Elton John, die vandaag 70 wordt, heeft duidelijk zijn stempel gedrukt op de hedendaagse popmuziek. En dan hebben we het nog maar over enkele van zijn wereldhits. Maar hij zal ongetwijfeld ook herinnerd worden door zijn extravagante kledingstijl, zowel tijdens optredens als daarbuiten. Een selectie.

"Als kind, als tiener mocht ik me niet bezighouden met mode. Ook al wilde ik me modieus kleden. Dat is pas gebeurd toen ik het ouderlijke huis verlaten heb en ik als zanger succesvol werd. ‘Elton John success’ werd ‘Elton John excess’. Alles wat ik niet kon doen als kind of tiener, deed ik 10 keer erger. Ik had de tijd van mijn leven. Ik werd toen de persoon die ik wilde zijn." (Radiozender NPR, september 2013)

"Ik was geen droomprins zoals David Bowie, Mick Jagger of Rod Stewart. Ik was gewoon Elton aan de piano. Ik moest wel iets komisch of excentrieks aan mijn optredens toevoegen." (NPR)

"Als je daar vastzit aan een piano, dan moet je iets doen om de aandacht te trekken. Want ik wandel niet rond, ik ben bijna een standbeeld. En dus begon ik te hangen aan mijn piano en kleren aan te trekken waardoor tijdens de duur van het concert alle aandacht naar mij getrokken werd. Onbewust heb ik dat idee van Liberace meegekregen." (NPR)

"Als muzikant heb ik geen vernieuwing gebracht. Maar dankzij mijn kleren heb ik radicaal gebroken met het verleden. De regels van dat spelletje heb ik, zeker voor mezelf, helemaal aangepast." (muziekwebsite Noisey, december 2015)

"Weet je, ik kleed me dus niet meer zo flamboyant als ik vroeger deed. Als je ouder wordt, dan denk je anders over je manier van kleden. Ik wil me graag anders kleden dan anderen, maar ik wil niet langer het modeslachtoffer zijn dat ik heel lang geleden geweest ben." (Larry King Live, februari 2008)

Meest gelezen