Enige parlementslid van Britse UKIP verlaat de partij

Douglas Carswell, de enige UKIP-verkozene in het Britse Lagerhuis, heeft bekendgemaakt dat hij de extreemrechtse partij verlaat. Zijn vertrek komt niet onverwacht, want Carswell lag in conflict met partijboegbeeld Nigel Farage. UKIP heeft al een hele tijd af te rekenen met interne conflicten.
Douglas Carswell en Nigel Farage.

Carswell stapte in 2014 over van de Conservatieven naar UKIP en slaagde erin om bij de parlementsverkiezingen van mei 2015 zijn zetel voor het kiesdistrict Clacton te behouden. Vanaf dan was hij het enige parlementslid voor de extreemrechtse en eurosceptische partij.

Sinds juli vorig jaar, toen boegbeeld Nigel Farage vertrok als partijleider, is UKIP verwikkeld in een interne strijd om controle over de partij. Carswell, die een meer gematigde koers wil varen, kwam zo in conflict met Farage en de steenrijke Arron Banks, de belangrijkste geldschieter van de partij. Zij zijn voorstander van een radicaal anti-immigratieprofiel.

Carswell werd naar eigen zeggen lid van UKIP omdat hij wilde dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie zou verlaten. "Nu we zeker zijn dat dat gaat gebeuren, kan ik UKIP verlaten", schrijft hij op zijn blog. Het vertrek omschrijft hij als "amicaal en in goede verstandhouding".

Carswell gaat nu voort als onafhankelijk parlementslid. Banks heeft hem echter al opgeroepen om een tussentijdse verkiezing uit te roepen. De UKIP-geldschieter wil daarbij zelf tegenkandidaat zijn.

Meest gelezen