Erdogan bekrachtigt plannen voor herinvoering doodstraf

Als in Turkije de doodstraf opnieuw wordt ingevoerd, dan zal president Recep Tayyip Erdogan de internationale gevolgen daarvan aanvaarden. Als de Europese Unie stelt dat voor een Turkije met de doodstraf in Europa geen plaats is, dan is dat maar zo, zei Erdogan in een toespraak in Antalya.

Als het Turkse parlement een wet goedkeurt voor de herinvoering van de doodstraf, dan zal Erdogan die beslissing bekrachtigen. Sinds de mislukte coup van medio 2016 in zijn land heeft de president al verschillende keren geopperd om de doodstraf weer in te voeren. De EU heeft laten verstaan dat in dat geval een punt wordt gezet achter het toetredingsproces van Turkije.

Erdogan zei dat een 'ja' bij het referendum van 16 april over een versterking van zijn presidentiële macht een "breekpunt" zou betekenen voor Turkije met Europa. Hij opperde ook de mogelijkheid van een tweede referendum over de vooruitgang van het toetredingsproces met de EU, iets waar hij vorig jaar al eens een proefballonnetje over had opgelaten.

Zwitserland

Erdogan herhaalde nog eens dat hij Europese leiders nazi's en fascisten zal blijven noemen zolang hij gebrandmerkt wordt als dictator. De Turkse president heeft het overigens opnieuw met een Europees land aan de stok gekregen, dit maal Zwitserland.

Hij is er niet over te spreken dat de Zwitserse autoriteiten toelating hebben gegeven voor een pro-Koerdische manifestatie in Bern. Bovendien werd tijdens de optocht een spandoek meegedragen met een oproep om hem te vermoorden.

De Zwitserse zaakgelastigde in Ankara is op het matje geroepen.
De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu heeft ook getelefoneerd met zijn Zwitserse ambtgenoot Burkhalter. De Turken dringen erop aan dat onmiddellijk een gerechtelijke procedure wordt geopend.

Meest gelezen