EU-leiders benadrukken eenheid in Rome, maar brexit werpt schaduw

Dag op dag 60 jaar na het historische Verdrag van Rome hebben 27 Europese leiders in Rome een nieuwe verklaring voor de toekomst van de EU ondertekend. In de toespraken werd de nadruk gelegd op het belang van een verenigd Europa, maar net op dat vlak heeft de unie het moeilijk. De Britse premier Theresa May was niet naar Rome afgezakt.
AFP or licensors
Na de ondertekening werd een groepsfoto genomen.

De setting had zeker slechter gekund. In het Palazzo dei Conservatori van de Capitolijnse Musea, in dezelfde zaal waar op 25 maart 1957 de stichtingsverdragen van de EEG en Euratom werden getekend, kwamen de leiders van Europa vanmorgen samen voor een korte ceremonie.

De Europese president Donald Tusk zei in zijn toespraak dat Europa enkel iets zal blijven betekenen als het verenigd blijft. Die eenheid heeft vrede en welvaart gebracht en dat mogen we niet uit het oog verliezen. "Onze unie garandeert dat vrijheid, waardigheid, democratie en onafhankelijkheid niet langer alleen een droom zijn, maar de realiteit van elke dag. Waarom zouden we vandaag ons vertrouwen verliezen in het doel van de eenheid?"

AFP or licensors

"Droevig moment"

Commissievoorzitter Juncker had het bij zijn aankomst over een "droevig moment", een verwijzing naar de brexit, die hij ook "een tragedie" noemde en die onmiskenbaar een schaduw werpt over de feestelijkheden.

In zijn officiële toespraak benadrukte Juncker dat de Europese integratie een langdurige vrede heeft gebracht in onze streken. "Er zijn vandaag wereldwijd 40 gewapende conflicten, geen enkel daarvan op het grondgebied van de EU. Na zovele oorlogen, waarom zijn we daar niet trots op?"

AFP or licensors

"Plechtigheid zonder toeters en bellen"

Na de toespraken ondertekenden de 27 leiders de nieuwe Verklaring van Rome. 27, want de Britse premier Theresa May is niet afgereisd naar Italië vanwege de brexit. De Griekse premier Alexis Tsipras en zijn Poolse collega Beata Szydlo ondertekenden de verklaring uiteindelijk wel, ondanks eerdere dreigementen om dat niet te doen.

In de verklaring van Rome engageren de Europese leiders zich om de unie welvarend, sociaal en duurzaam te maken. "Het is een engagementsverklaring om in de komende 10 jaar een aantal zaken te verbeteren die nu fout lopen", zegt VRT-Europaspecialist Rob Heirbaut, die momenteel in Rome is. Hij omschrijft het hele gebeuren als "een sobere plechtigheid, zonder al te veel toeters en bellen en zonder euforie".

De volledige tekst van de Verklaring van Rome kunt u hier vinden.

(Foto's: Donald Tusk en Antonio Tajani, de voorzitter van het Europees Parlement, houden het ondertekende verdrag omhoog; Premier Charles Michel zet zijn handtekening.)

AFP or licensors
AFP or licensors

Europa met verschillende snelheden is geen taboe meer

In de verklaring wordt de eenheid van Europa benadrukt, maar er staat ook een omstreden bepaling in die zegt dat een Europa met verschillende snelheden geen taboe meer mag zijn. Onder meer ons land was daarvoor vragende partij, omdat meer eurosceptische landen, zoals Polen en Hongarije, nu al te vaak de besluitvorming blokkeren.

De herdenkingsceremonie werd afgerond met een groepsfoto. In de namiddag zijn nog verschillende betogingen gepland, zowel van voorstanders als tegenstanders van Europa. De politie is massaal aanwezig in Rome om beide groepen gescheiden te houden.

Ook in Londen was er vandaag een betoging van voorstanders van Europa (foto onder). De demonstranten trokken van Hyde Park naar het Britse parlement, waar ze ook bloemen neerlegden voor de slachtoffers van de aanslag eerder deze week.

AFP or licensors

Meest gelezen