Fiscus eist betaalgegevens van Worldline via de rechter

De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) heeft een rechtszaak aangespannen tegen de grootste drie betaaloperatoren, onder wie dus marktleider Worldline, omdat die geen inzage willen geven in betalingen met buitenlandse bankkaarten in ons land. Dat schrijft De Tijd en het nieuws is bevestigd aan onze redactie.

De drie betaaloperatoren die aangeklaagd worden door de BBI zijn Worldline, de grootste van ons land, Alpha Card en Ingenico. De bedrijven regelen de elektronische betalingen als je betaalt met een bankkaart of kredietkaart.

De BBI wil al een tijdje inzage krijgen in de betalingen die in ons land met een buitenlandse betaalkaart gebeuren om op die manier te kunnen achterhalen welke Belgen aankopen doen met zwart geld dat ze verbergen op buitenlandse rekeningen. Dat is een klassieke manier om geld voor de fiscus te verstoppen.

De betalingen kunnen leiden naar buitenlandse bankrekeningen die verborgen zitten achter (exotische) schermconstructies, zoals de Panama Papers dit jaar blootlegden.

Dwangsom van 10.000 euro

Worldline en de andere betaaloperatoren zijn niet happig om de betaalgegevens te delen met de fiscus. Ze beschouwen zichzelf louter als tussenpersonen en spreken van inbreuken tegen de privacyregels en het fiscaal bankgeheim. Volgens professor fiscaal recht Michel Maus heeft de fiscus wel degelijk het recht om de gegevens op te vragen. In het buitenland worden al gelijkaardige screenings uitgevoerd.

De zaak wordt volgende week ingeleid voor de Antwerpse rechtbank van eerste aanleg. De BBI vraagt een dwangsom van maar liefst 10.000 euro per dag zolang de drie betaaloperatoren geen inzage geven in die betalingen met buitenlandse betaalkaarten.

Meest gelezen