Italiaanse rechter: "Geen aanranding, want slachtoffer verzette zich niet genoeg"

De Italiaanse minister van Justitie stelt een onderzoek in nu in een verkrachtingszaak het slachtoffer zelf in de beklaagdenbank staat. De vrouw werd door een collega tot seksuele handelingen gedwongen en schreeuwde "genoeg". De rechtbank in Turijn sprak de collega vrij, omdat de vrouw zich niet fel genoeg verzet zou hebben.
DPA / Barcroft Media
(archieffoto)

De hele zaak sleept al een tijd aan en veroorzaakt flink wat ophef in Italië. "Je kan een vrouw toch niet straffen voor haar reactie toen ze doodsangsten uitstond", reageert Annagrazia Calabria van de oppositie.

De zaak, die al van 2011 dateert, wordt nu onderzocht. Het slachtoffer beweert dat ze seksuele handelingen moest stellen, anders zou ze ontslagen worden. De krant Corriere della Sera vroeg haar waarom ze zich niet heviger had verzet. "Soms volstaat het om "nee" te zeggen maar misschien heb ik niet de kracht of het geweld gebruikt die ik zou hebben moeten gebruiken. Maar bij mensen die te sterk zijn, klap ik gewoon dicht", verklaarde ze. De vrouw was als kind ook al het slachtoffer van misbruik door haar vader.

De beschuldigde ontkende niet dat ze seks hadden, maar volgens hem waren de handelingen mét wederzijdse toestemming. De rechter achtte het verhaal van de vrouw onwaarschijnlijk. Later werd ze zelf aangeklaagd.

Meest gelezen