Kerremans: "Trump lijdt enorme imagoschade en dat zó vroeg in zijn presidentschap"

De Republikeinen trekken Trumpcare in. Obamacare blijft onaangeroerd. "Dit betekent dat president Donald Trump een enorme imagoschade lijdt", stelt professor internationale betrekkingen aan de KU Leuven Bart Kerremans. Welke kant zal Trump nu uitgaan? "Hij gaat zo snel mogelijk proberen om zijn nederlaag op de achtergrond te krijgen. De politieke schade beperken", stelt Kerremans.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Kerremans gebruikt niet graag superlatieven, maar deze keer kan hij niet anders, zegt hij in een gesprek met Deredactie.be. "De Republikeinen zetten sinds 2010 zwaar in op een nieuwe gezondheidswet. Nu loopt het op de klippen. Trump heeft de risico's echt onderschat. De imagoschade is enorm en dat zó vroeg in zijn presidentschap."

Het is duidelijk voor Kerremans dat Trump geen kaas heeft gegeten van een zekere politieke strategie. "Hij heeft zijn hand in het vuur gestoken voor Trumpcare. Hij heeft maar liefst 120 mensen ontvangen om tot een consensus te komen. Hij dreigde ook dat als Trumpcare er niet kwam, hij niets meer zou tekenen over Obamacare." Kerremans (foto) vraagt zich af of Trump uit deze nederlaag iets zal leren. "Hij moet eraan wennen dat er voor een consensus veel mensen nodig zijn én dreigen heeft in de politiek vaak het tegenovergestelde resultaat." En dan is er nog de factor van zijn onvoorspelbaarheid en impulsiviteit.

Kunnen we stellen dat álles wat Trump probeert, mislukt? Het inreisverbod (naar de VS voor inwoners van zes moslimlanden) verloopt ook niet van een leien dakje. "Nee, dat is te vroeg om zeggen. Bij het eerste inreisverbod was de voorbereiding gewoon slecht en bij het vernieuwde verbod tastte hij de grenzen af", aldus Kerremans.

Hoe gaat Trump de schade nu beperken? "Naar mijn aanvoelen zal hij meteen inzetten op andere zaken", analyseert Kerremans. "Namelijk op een hoger defensiebudget, op zijn beloofde infrastructuurwerkzaamheden en op een belastinghervorming."

Meest gelezen