Nieuwe Jetse moskee wil met crowdfunding salafisme buiten houden

In de Brusselse gemeente Jette wordt momenteel geld ingezameld om een nieuwe moskee te bouwen. Opvallend, de initiatiefnemers weigeren expliciet geld vanuit Saudi-Arabië. "We willen niet dat iemand anders komt zeggen hoe wij ons geloof moeten beleven", zegt imam Bouker Macbahi aan Bruzz.

In Jette wordt volop geld ingezameld voor een nieuwe moskee met bijhorend cultureel centrum met sportzaal, bibliotheek en opvang voor daklozen. Het geld wordt bewust via crowdfunding opgehaald. Om niet afhankelijk te zijn van Saudisch geld en om zo een salafistische vinger in de pap te vermijden. "We willen niet dat iemand anders komt zeggen hoe wij ons geloof moeten beleven", zegt imam Bouker Macbahi daarover aan Bruzz. Salafisten hangen een fundamentalistische stroming binnen de soennitische islam aan waarin wordt teruggegrepen naar de begindagen van de religie.

De teller van de inzamelactie stond gisteren al op 324.000 euro. "Ik ben tevreden en dankbaar", zegt de imam. "Het doet me dan ook veel plezier dat er zo veel mensen een bijdrage leveren." Het geld komt naar verluidt niet alleen uit Brussel. "Ook mensen uit Antwerpen, Gent, Luik en Charleroi waren aanwezig op het startevenement. Het is mooi om te zien dat iedereen z’n steentje bijdraagt." De initiatiefnemers willen naar eigen zeggen een cultureel centrum maken voor iedereen, moslim en niet-moslim, en hebben daarom symbolisch voor de naam Averroes gekozen.

Averroes (1126-1198)

Ibn Rushd, vooral bekend onder zijn Latijnse naam Averroes, was een islamitische geleerde en filosoof in het Moorse Spanje in de 12e eeuw. In een tijd dat de wetenschap in West-Europa door de kerk grotendeels stil stond, beleefde in Andalusië onder islamitische denkers als Averroes wetenschap ongeziene hoogdagen.

Dankzij zijn commentaren op de werken van klassieke Griekse wijsgeren als Aristoteles en Plato, worden die werken wellicht gered van de vergetelheid. Voor de commentaren van Averroes waren de werken van de klassieke Griekse filosofen nauwelijks nog te vinden in Europa. Hij had hierdoor een belangrijke invloed op het Westerse denken.

Hij leefde volgens de overlevering in Andalusië in een tijd van uitzonderlijke religieuze verdraagzaamheid waar zowel moslims als christenen en joden vredevol zouden hebben samengeleefd. Het is vooral om die laatste reden dat in Jette de nieuwe moskee naar Averroes wordt genoemd.

Meest gelezen