Ruim kwart van gecontroleerde langdurig zieken klust bij in het zwart

Ruim een kwart van de langdurig zieken zijn bij gerichte controles betrapt op zwartwerk. Dat schrijft Het Nieuwsblad en is bevestigd aan onze redactie. Bevoegd staatssecretaris Philippe De Backer (Open VLD) wil daarom bijkomende controleurs aanwerven.

Vorig jaar zijn 1.091 gerichte controles uitgevoerd bij langdurig zieken. Bij 312 is vastgesteld dat ze in het zwart aan het bijklussen waren. Staatssecretaris voor fraudebestrijding De Backer zegt dat het fenomeen nog toeneemt, daarom gaat hij meer inspecteurs inzetten. "Mensen die een uitkering krijgen en tegelijk in het zwart werken, plegen dubbele fraude", zegt hij aan VRT Nieuws. "Die gaan we aanpakken door extra inspecteurs aan te werven en extra controles te doen."

Vorig jaar is alles samen zo'n 2,5 miljoen euro teruggevorderd dankzij die controles. "Mensen die betrapt worden, moeten hun uitkering terugbetalen en riskeren daar bovenop nog een boete", zegt de staatssecretaris voorts.

Meest gelezen