Tientallen arrestaties bij demonstraties van oppositie in Wit-Rusland

Bij demonstraties van de oppositie zijn over heel Wit-Rusland tientallen arrestaties verricht. Sommigen spreken zelfs van bijna duizend arrestaties. De politie kwam met geweld tussen. In de hoofdstad Minsk sloten speciale eenheden verschillende metrostations af in een poging de mensen te verhinderen aan de betogingen deel te nemen.

In Wit-Rusland wordt al enkele weken geprotesteerd tegen een belasting voor werklozen. Vijfentwintig maart is echter elk jaar wat speciaal, omdat de oppositie dan de "dag van de vrijheid" viert: op 25 maart 1918 werd voor de eerste keer de onafhankelijkheid van Wit-Rusland uitgeroepen. Telkens zijn er dan over het hele land demonstraties, waarvoor de autoriteiten nooit toelating geven. President Aleksander Loekasjenko, vaak "de laatste dictator van Europa" genoemd, smoort al 23 jaar elk protest tegen zijn heerschappij in de kiem.

Vandaag zouden ook zeker tien journalisten, onder wie een reporter van de Britse openbare omroep BBC, opgepakt zijn. Speciale eenheden bestormden de kantoren van mensenrechtenorganisatie Wjasna in Minsk en hielden korte tijd 57 medewerkers vast, zo deelde de ngo op Twitter mee. Wjasna documenteert de protesten van de voorbije weken tegen het beleid van Loekasjenko. Volgens de mensenrechtenorganisatie zijn sinds februari al meer dan 300 mensen achter de tralies gezet.

Het staatsagentschap Belapan berichtte dat in de nacht van vrijdag op zaterdag dichter en regeringstegenstander Vladimir Nekljajev werd opgepakt op een trein. De 70-jarige daagde bij de presidentsverkiezingen van 2010 Loekasjenko uit en geldt als een van de belangrijkste oppositieleiders van Wit-Rusland.

Meest gelezen