30 jaar geleden: doen David en Maddie het of doen ze het niet?

Een seksuele spanning die nauwelijks door de kijkers te harden was. Daar zorgden Maddie en David in de 2e helft van de jaren 80 voor in de succesvolle tv-serie "Moonlighting". De hele wereld vroeg zich voortdurend af of de 2 immer kibbelende hoofdpersonages, verrukkelijk vertolkt door Cybill Shepherd en Bruce Willis, ooit het bed zouden delen. Bijna 3 seizoenen hielden ze het vol, elkaar plagend onder de noemer "Zullen we of zullen we niet?", toen ze uiteindelijk besloten het wél te doen. Dat deed, achteraf gezien, de serie meer slecht dan goed.

Er volgden nog 2 seizoenen, maar de kijkcijfers daalden zodanig dat in 1989 besloten werd ermee te stoppen. De serie die draaide rond de 2 privédetectives Maddie Hayes en David Addison, 2 tegenpolen, kon toen al meerdere Emmy Awards, Golden Globes en People’s Choice Awards achter zijn naam schrijven. Maar de aflevering die het meest in het geheugen bleef, met miljoenen kijkers, was die waarbij Maddie en David uiteindelijk samen onder de lakens doken. Die aflevering raakte probleemloos in de top 100 van meest memorabele tv-afleveringen van TV Guide.

Voor de bewuste uitzending, die in de VS op 31 maart 1987 uitgezonden werd, werd al danig gespeculeerd over een al dan niet bedscène met beiden. Shepherd: "In ieder geval is Maddie niet frigide. Maar haar eisen liggen erg hoog. Ze is altijd erg kieskeurig geweest. Misschien wel iets te kieskeurig. Ze geeft David voldoende kansen om samen in bed te belanden. Maar op het moment dat ze de indruk heeft dat ze hem kan vertrouwen en hem een stukje van haar hart kan tonen, verbrijzelt hij dat moment weer en stapt recht op haar hart. Ik weet ook niet wat er nog moet gebeuren. Wellicht moet hij leren om zijn mond te houden op het ultieme moment en niet spontaan zeggen wat er tijdens een intiem moment in hem opkomt." (Glamour, oktober 1986)

Na de uitzending vroegen fans en nieuwsmedia zich af of dit hoogtepunt nog wel in de nieuwe afleveringen zou kunnen geëvenaard worden en of het programma nu niet ten dode opgeschreven was. Uiteindelijk bleek daar veel waarheid in te zitten, toen de kijkcijfers vanaf seizoen 4 opmerkelijk daalden.

Willis: "Er is geschiedkundig vastgesteld dat eens Maddie en David seks hadden, dat het programma een andere richting insloeg. Dat het veel interessanter was ons bezig te zien voor we samen het bed indoken, dan daarna." (DVD-release, begin 2000)

"Kijk, we hebben verschillende dingen uitgeprobeerd waarvan de kijkers zeiden dat ze niet zouden werken. Maar ik ben niet geïnteresseerd in hun hypotheses wat er zou gebeuren als Maddie en David zouden trouwen, of dat als ze in bed zouden belanden, dat dat dan het einde van de serie zou betekenen. Maar we hebben altijd aangetoond dat die mensen het verkeerd voor hebben. Soms hebben we hen te kakken gezet en we zijn daar trots op. Namelijk dat we datgene doen wat onvoorspelbaar is." (Playboy Magazine, november 1988)

Producer Glenn Caron: "Ik moet toegeven dat het programma minder interessant werd, maar dat was niet omdat Maddie en David samen sliepen. Maar omdat er een aantal dingen gebeurden die buiten onze controle lagen. Zoals Cybill die van een tweeling beviel. Ik begon met het regisseren van films. Bruce werkte mee aan verschillende bioscoopfilms. Hoe moet je een programma maken als je niet op je acteurs kan rekenen? Alles werd veel gecompliceerder, waardoor het moeilijker werd om een volwaardig programma af te leveren." (DVD-release)

Vele kijkers namen het David bovendien kwalijk dat hij tijdens de liefdesscène niet tegen Maddie gezegd had dat hij van haar hield, dat de seks dus te vrijblijvend was. Maar dat ontkende Willis: "Ik heb wel degelijk "I love you" gezegd. Maar ze hebben daar muziek over geplaatst. Toch Amerika, ik heb het wél gezegd." (US Magazine, oktober 1989)

Hier beneden kunt u nogmaals kijken naar een van de meest bekeken tv-scènes ooit. Met dank aan Maddie en David:

Meest gelezen