"Te weinig zwarte topmodellen"-uitspraak ontketent storm van kritiek

De Nederlandse hoofdredactrice van Vogue, Karin Swerink, is kop van Jut na haar uitspraak over het gebrek aan zwarte modellen in de Nederlandse Metro. Volgens Swerink is het gebrek aan zwarte modellen op de cover van haar blad vooral te wijten aan het beperkte aanbod van goede modellen. Op sociaalnetwerksites wordt felle kritiek gegeven op de uitspraak.

Karin Swerink heeft in de Nederlandse krant Metro een antwoord gegeven op de vraag waarom er zo weinig zwarte modellen op de cover van haar blad staan.

"Er is momenteel een donker topmodel in Nederland, favoriet bij Vogue en dat is Imaan Hammam (foto boven). Imaan gaat heel goed en draait mee op internationaal niveau. Ik kijk niet of iemand blank of donker is. Dat is niet zo van belang voor het maken van een tijdschrift. Er zijn wel donkere meisjes die we in de gaten houden, maar die vind ik nog net niet de potentie hebben", aldus Swerink.

Op die uitspraak wordt vernietigend gereageerd op sociaalnetwerksites. "Karin Swerink maakt zichzelf compleet belachelijk in Metro", klinkt het onder meer. Een andere surfer somt een tiental potentiële covermodellen op die niet blank zijn.

De discussie over meer diversiteit in de modewereld wordt al jaren gevoerd. Uit een onderzoek van The Fashion Spot blijkt dat vandaag de dag nog altijd 75 procent van de modellen op de catwalk blank is. De Nederlandse modebladen Harper's Bazaar en Elle hadden vorig jaar slechts een gekleurd covermodel, Vogue geen enkel, meldt NRC.

In de internationale modewereld geldt dezelfde verhouding. De Amerikaanse lifestylewebsite Jezebel telde in de New Yorkse modeweek 80 procent blanke modellen, terwijl minder dan twee derde van de bevolking blank is. Op de Europese catwalks is dat niet anders.

Meest gelezen