"Vlaanderen exporteert geen wapens naar Saudi-Arabië"

"We voelen ons niet aangesproken. Vlaanderen exporteert geen wapens naar Saudi-Arabië." Dat zegt de woordvoerder van Vlaams minister-president Geert Bourgeois in een reactie op de uitspraken van federaal vicepremier Alexander De Croo. Hij deed in "De zevende dag" een oproep voor een wapenembargo naar Saudi-Arabië om humanitaire redenen.

Open VLD-vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo roept op tot een wapenembargo vanuit ons land naar Saudi-Arabië omwille van de rol die dat land speelt in de burgeroorlog in Jemen. "Je kan niet tegelijk mensenlevens proberen te redden en wapens leveren", zei hij in "De zevende dag".

Volgens De Croo gaat meer dan 60 procent van de wapenexport uit Wallonië naar Saudi-Arabië. Maar omdat de bevoegdheid wapenhandel geregionaliseerd is, kan De Croo zelf niet ingrijpen. "Ik kan alleen maar bij hen pleiten om die waanzin stil te leggen. Een oplossing zou zijn een wapenembargo in te stellen om humanitaire redenen".

De Vlaamse regering voelt zich alvast niet aangesproken door de oproep van De Croo. "Vlaanderen exporteert geen wapens naar Saudi-Arabië", zegt de woordvoerder van Vlaams minister-president Geert Bourgeois aan Belga. Er was vorig jaar wel het dossier van jachtvizieren, maar die vizieren waren bestemd voor civiele eindgebruikers.

"Het probleem stelt zich dus niet aan Vlaamse zijde en dus hoeft er ook niet over 'de deelstaten' gesproken te worden", klinkt het. Een embargo kan volgens het kabinet-Bourgeois enkel als het op Europees niveau wordt aangepakt. "Alleen dan kan dit effect sorteren".

"Meest stringente wetgeving in Europa op dit vlak"

Verder is het Vlaamse wapenhandeldecreet recent nog verstrengd en behoort het volgens de woordvoerder van Bourgeois "tot de meest stringente wetgeving in Europa op dit vlak".

Vlaams parlementslid Rik Daems (Open VLD) pleit ervoor om die verstrenging ook snel te behandelen en goed te keuren in het Vlaams Parlement. "Vlaanderen kan en moet het goede voorbeeld geven. Economische belangen wegen niet op tegen grove schendingen van mensenrechten", aldus Daems. "Het ontwerp voorziet in de mogelijkheid voor de Vlaamse regering om een land zoals Saoedi-Arabië op een 'no-arms'-lijst te zetten, waardoor wapenexport naar dat land niet toegelaten is."

Meest gelezen